Utorak 05.11.2013.
11:55
Srna

''Vukovar samo izgovor za progon Srba''

On je dodao da je u neposrednom kontaktu sa Srbima u Hrvatskoj, konkretno u Gračacu u Lici vidio da oni žive u atmosferi neizvesnosti i da su svesni da je jedini način da ostanu u Hrvatskoj, a da ih niko ne dira, da se "potpuno integrišu", znači asimiliraju.

Ćirilica nepoželjna u Vukovaru

Budimir je naglasio da je Vukovar samo izgovor za progon Srba i nastavak prljave igre koja traje godinama.

"Jer da nije tako, zbog čega bi neko juče skinuo dvojezičnu ploču sa zgrade gde se

Nema ćirilice u Vukovaru

 

Gradsko veće grada Vukovara izmenilo statut grada, čime su Vukovar proglasili mestom posebnog pijeteta, čime se odlaže postavljanje dvojezičnih tabli.

nalazi Savet srpske nacionalne manjine u Vinkovcima. Prosto ne možemo da verujemo da se prljava igra Hrvatske nastavlja i sada kada je član EU", rekao je Budimir.

Komentarišući izjavu hrvatskog predsednika Ive Josipovića da je opravdano da se Vukovar sam, svojim Statutom proglasi mestom posebnog pijeteta, "ali ne u onim delovima u kojima bi to bilo u suprotnosti sa Ustavnim zakonom", Budimir je konstatovao da je reč o još jednom veštom manevru prvog čoveka Hrvatske.

"On bi, kao vrstan pravnik, trebao da zna da Ustavni zakon o nacionalnim manjinama ima veću snagu od svakog statuta. Ovo je prljava igra i nastavak priče koja traje decenijama", ocenio je Budimir.

On je ponovio da Srbe u Hrvatskoj i iz Hrvatske najviše pogađa ignorantski odnos srpskih institucija prema njima i ukazao da je to do posebnog izražaja došlo baš u vreme nedavne posete Josipovića Beogradu, kada predstavnici izbegličkih udruženja nisu ni došli u situaciju da razgovaraju sa hrvatskim predsednikom.

"On se sastao samo sa jednim našim predstavnikom, koji je aktivan u političkom životu Srbije i koji je kao takav bio podoban za susret. Mi, koji smo hteli izaći sa konkretnim problemima, ignorisani smo, uprkos svim urgencijama", rekao je Budimir.

2024 © - Vesti online