Utorak 05.11.2013.
13:20
D. Dekić - Vesti

Iz džepa građana 15 miliona evra?

Bivša ministarka pravde Snežana Malović
 



Taj scenario stigao je od ministra pravde Nikole Selakovića koji najavljuje mogućnost tužbi za naknadu štete, a ne isključuje ni krivične prijave ukoliko za njih bude osnova. Ministar se rukovodi po onoj da kad neko pričini štetu, dužan je i da je nadoknadi.

- Naknade štete na osnovu pravosnažnih presuda delimično će se vršiti s računa Ministarstva, a delimično iz budžeta sudova i javnih tužilaštava. Odnosno, od 1. januara 2012. za plate sudija i tužilaca nadležni su Vrhovni savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT), pa će od tog datuma na njih biti preneta i obaveza isplate nastale štete - kazao je Selaković. 
 
Da li će se na kraju sve opet svaliti na leđa građana nije, kako je "Vestima" rečeno u Ministarstvu pravde, na ovom Vladinom resoru, već na sudovima u Srbiji.
 
- Ministarstvo pravde i državne uprave će kada budu donete prve pravosnažne presude za sudije koje su ostale bez posla podneti regresne tužbe protiv onih članova VSS i DVT koji su vršili taj postupak reizbora sudija i tužilaca. Sud će proceniti i doneti odluku da li se neko ogrešio o zakon i da li je svojim odlukama oštetio budžet Srbije - rečeno nam je.
 
U takav rasplet događaja ne veruje nekadašnji koministar pravde u Vladi Srbije, advokat Božo Prelević, mada ukazuje da je pravno moguć.
 
- Ako je to logika ministra, mislim da bi skoro svi članovi vlada u Srbiji u proteklih pola decenije ostali bez ičega i završili u zatvoru. Za početak bivša ministarka pravde nije radila bez odobrenja Vlade, ali pustimo sud da radi - kazao je Prelević.
 

Bez pravičnog suđenja


Na krivce i niz propusta neprestano je ukazivalo Društvo sudija Srbije čija čelnica Dragana Boljević ističe da je proces reizbora bio katastrofalan.


- Mi sve vreme govorimo da nije krivica što su ta tela sprovodila reizbor jer je Ustavni sud rekao da je to ustavno, već je problem što se nisu pridržavali pravičnog suđenja propisanog i Evropskom konvencijom i Ustavom Srbije i što su sudili u nepotpunom sazivu - kazala je ona i dodala da treba razmotriti i rad drugog saziva VSS.

2024 © - Vesti online