Utorak 05.11.2013.
07:12
J. J.

Sajam knjiga u Beogradu (3): Germanska podvala u Sarajevu

Milorad Dodik: Sarajevo falsifikuje istoriju
 

Počelo je tribinom o književnim aspektima Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, a zatim je na njihovom štandu postavljen "stub istine" na kome su na četiri jezika bile ispisane istorijske činjenice i podaci koji ne dozvoljavaju da se pobrkaju povod i uzrok Prvog svetskog rata. Štand je posetio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je tim povodom izjavio da Srpska može bez oklevanja i stida da govori o svom učešću u istoriji i da je istina njeno najjače oružje.

Ko je odgovoran


Nemački "Velt" je u septembru objavio da je Gavrilo Princip bio "mesečar i prapotomak današnje Al Kaide - Bin Laden tadašnje epohe". Srpski istoričari upozorili su da je Nemačka zahtevala da se prilikom obeležavanja 100-godišnjice Prvog svetskog rata ne pominju pobednici i poraženi, pa evropski mediji zaobilaze pominjanje Versajskog ugovora u kome piše da je Nemačka odgovorna za Prvi svetski rat.

- Opredeljeni smo da se na sve načine, a posebno kroz knjigu i obrazovanje, borimo za istinu. Zato je veoma važno biti ovde, na beogradskom sajmu knjiga, a bićemo tu i iduće godine - naglasio je Dodik.


Stope Gavrila Principa na mostu na Miljacki su zalivene, a njegova bista završila je u nekom magacinu. Predsednik Milorad Dodik upozorio je letos da se u Sarajevu uveliko falsifikuje istorija u pokušaju da se Gavrilo Princip prikaže kao preteča srpskog terorizma.

- Republika Srpska je odbila da učestvuje u tome. Nepodnošljivo je, nije ljudski da ne govorim nekorektno politički da mi prisustvujemo promociji i da damo svojim učešćem značaj podizanju spomenika Franca Ferdinanda, koji će očigledno, jedino ako to stranci ne spreče, ovi u Sarajevu sigurno dignuti. Ipak, videćemo kako će to ići, meni je svejedno neka stave, što se mene tiče Gavrilo Pricip nije otišao u Beč i tamo izvršio atentat da bi se smatrao teroristom, nego je to učinio u Sarajevu - rekao je Dodik.


Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović istakao je da je vrlo važno nakon jednog veka demantovati sve falsifikovane činjenice o pravom razlogu Prvog svetskog rata, ali da se ta priča ne može ispričati i završiti na sajmu knjiga.


- Nećemo ništa da branimo, niti ikoga da napadamo, već samo da sačuvamo istinu od onih koji je prekrajaju, naročito germanske strane, ali i iz drugih centara svetske moći. Moram da kažem da nikakva politička propaganda i priredba ne stoji iza ovoga, već samo pokušavamo da damo doprinos miru u svetu. Verujemo da je sajam knjiga u Beogradu, i u vremenskom i u značenjskom smislu, najpogodniji za početak obeležavanja stogodišnjice uzroka i povoda Prvog svetskog rata. Svesni smo da će se time mnogi baviti i da se već bave, naročito oni koji bi hteli da raznim falsifikatima i podvalama za sve okrive srpski narod - rekao je Cicović za "Vesti"

2023 © - Vesti online