Utorak 05.11.2013.
02:09
Beta

"Pijetet za Vukovar, ali ne protiv Ustava"

Ćirilične table ne smeju da budu uzrok sukoba: Ivo Josipović
 

Hrvatski predsednik tako je za Hrvatsku radioteleviziju komentarisao odluku Gradskog veća Vukovara, kojom se taj grad proglašava mestom posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog rata.

"Opravdano je da se Vukovar proglasi mestom posebnog pijeteta, ali naravno ne u onim delovima u kojima bi to bilo suprotno Ustavnom zakonu. To svima mora biti jasno", poručio je Josipović.

On je dodao da je "vreme da se zatvori priča" o dvojezičnim latinično-ćiriličnim tablama u Vukovaru i dodao da se ne sme dopustiti da to bude uzrok jačanja tenzija u društvu. Gradsko veće Vukovara je izmenilo Statut grada i proglasilo Vukovar za mesto posebnog pijeteta, a hrvatski jezik i latinicu za službeni jezik i pismo.

Za izmenu i dopunu Statuta grada Vukovara glasalo je 13 odbornika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske stranke prava "Ante Starčević" (HSP AS) koji su ih i predložili, kao i jedan nezavisni odbornik. Protiv su bila tri odbornika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), dok je osam odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) bilo uzdržano.

Izmene Statuta najavljene su pošto su u Vukovaru u septembru na zgradama javnih ustanova i državnih institucija postavljeni dvojezični natpisi - na latinici i ćirilici, što je izazvalo napetosti i proteste u tom gradu.

Statut grada Vukovara prethodno je menjan 2009. godine. Tada su za uvođenje dvojezičnosti glasali odbornici HDZ, tadašnjeg HSP i SDSS, dok je SDP bio protiv.

2024 © - Vesti online