Ponedeljak 04.11.2013.
19:53
Beta

Rasmusen: NATO osuđuje nasilje na izborima

Anders Fog Rasmusen
 

Čelnik NATO je naglasio da se "nasilje i zastrašivanja ne smeju trpeti" i da će Kfor s nesmanjenim snagama ostati na Kosovu. Rasmusen je na konferenciji za novinare rekao da su "izbori važan elemenat u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine" i podvukao da se "ne sme dopustiti da nasilje izbaci s koloseka do sada ostvareni
napredak u tom dijalogu".

"Mi ćemo ostati budni u ovom ključnom trenutku", dodao je čelnik NATO, "i Kfor će nastaviti da deluje nepristrasno, oprezno i čvrsto da bi pomogao očuvanju bezbednosti i zaštite za sve ljude na Kosovu".

Rasmusen je ukazao na to da su, pošto je na jučerašnjim izborima na severu Kosova došlo do nasilja i incidenata, "trupe Kfora brzo reagovale na poziv misije EU Euleks i razmestile Snage za brzo uzvraćanje na tamošnje područje".

Euleks: Sprečena eskalacija sukoba

Euleks je saopštio da je zaustavio nasilje i ometanje procesa glasanja na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, i da je strateški cilj bio sprečiti počinioce incidenata u Kosovskoj Mitrovici da napadnu biračka mesta i u drugim opštinama na severu.


"Euleks je odmah reagovao na napad na biračko mesto u severnoj Kosovskoj Mitrovici i obezbedio dodatnu podršku kosovske policije, kako bi se zaštitilo osoblje OEBS-a i posmatračke misije EU", navodi se u saopštenju Euleksa.

 

U saopštenju se precizira da je Euleks zaustavio dalje ometanje procesa glasanja, a potom obezbijedio pratnju pripadnicima OEBS-a, zajedno sa glasačkim kutijama, od biračkih mjesta u opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok do mesta za prebrojavanje glasova u južnoj Kosovskoj Mitrovici.

2024 © - Vesti online