Ponedeljak 04.11.2013.
19:40
Beta

Srbija će trpeti zbog uvoza iz Hrvatske

Na sednici Odbora Skupstine Srbije za za poljoprivredu, predstavnik kompanije Britiš ameriken tobako (BAT) Srbija Srđan Lazović je ocenio da se ta šteta može smanjiti ako raspodela kvota od 1.625 tona bude po transparentnim pravilma koja će važiti za sve učesnike na tržištu.

Foot: Ilustracija

"Ako kvote budu distriburane na bilo koji netransparentan način, to će otvoriti mogućnosti za korupciji", rekao je Lazović, koji je direktor BAT-a za korporativne i regulatorne poslove i potpredsednik Saveta stranih investitora (FIC).

Lazović je napomenuo da se, kod odobrenih kvota, kad se gledaju maloprodaje cene, može govoriti da one vrede 50 do 60 miliona evra, ali je istakao da će u skoroj budućnosti ta količina vredeti 200 miliona evra. Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija Japan tobako internešenela (JTI) u Srbiji, istakao je da je za duvanske kompanije u Srbiji vazna predvidljivost poslovanja.

On je istakao da proizvođači cigareta u Srbiji već gube zbog sve značajanije pojave prodaje rezanog duvana na crnom tržištu. U ovoj godini duvanska industrija Srbije će zbog crnog tržišta duvana izgubiti 18 do 20 milijardi dinara, rekao je Pekez.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Danilo Golubović rekao je da se još ne zna tačno od kada će ponovo početi uvoz duvana i duvanskih proizvoda iz Hrvatske, po carinama koje su važile dok je ta zemlja bila članica CEFTA sporazuma.

On je procenio da to neće biti pre početka naredne godine, dodajući da je u toku razmena dokumenata Vlade Srbije i Evropske komisije. Golubović je dodao da postoje tri modela raspodele kvota za uvoz duvanskih proizvoda iz Hrvatske i istakao da će rešenje biti napravljeno u dogovoru s domaćom duvanskom industrijom.

Na sastanku Odbora za poljoprivredu je iznesen i podatak da je iz Hrvatske od početka ove godine do 1. jula, ulaska te zemlje u EU, uvezeno 780 tona duvanskih proizvoda, što je, kako je konstatovano, blizu nivoa prosečnog uvoza prethodnih godina, koji je bio oko 900 tona.

Predsednik Odbora Aleksandar Senić ukazao je na važnost duvanske industrije za ekonomiju Srbije, navodeći da zapošljava oko 130.000 ljudi, da akcize na duvan u budžetu učestvuju sa 11 odsto, kao i da ta industrija u bruto domaćem proizvodu učestvuje sa 2,6 odsto.

2024 © - Vesti online