Utorak 05.11.2013.
08:00
Beta

Otkriće: Vakcinom papiloma virusa protiv raka grlića materice

Foto: Ilustracija

"Ispitali smo nivo antitela za dve vrste papiloma virusa tipa 16 i 18 kod već vakcinisanih žena s jednom dozom i konstatovali da im je stanje stabilno posle četiri godine", rekla je Mahbudeh Safaejen iz američkog instituta za onkologiju u Merilendu u studiji objavljenoj u američkom medicinskom časopisu ''Kenser prevenšen riserč''(Cancer Prevention Research).

Prema njenim rečima, to sada dovodi u pitanje sadašnje preporuke da je vakcina potrebna u više doza kako bi uticala na trajni imunitet žene. Autorka studije je rekla da je to otkriće obećavajuće za kampanje jednostavne vakcinacije koje su jeftinije i imaju veću mogućnost da budu svima dostupne, posebno u siromašnim i zemljama u razvoju. U tim zemljama, kako je ona rekla, 85 odsto žena ima tu bolest, koja je jedan od prvih uzroka smrtnosti žena.

Studija je sprovedena na osnovu rezultata kliničckih ispitivanja vakcine ''Servaviks'' (Cervavix) britanske laboratorije ''GlaksoSmitKlajn'' (GlaxoSmithKline) kod žena iz Kostarike. Oko 20 odsto ispitanica je dobilo jednu umesto tri preporučenih doza vakcine. Posle su analizirani imunitetski odgovori na vakcinu, odnosno nivo antitela u krvi kod žena koje su dobile jednu, dve ili sve tri doze. Potom su naučnici uporedili te rezultate sa nevakcinisanim ženama.

Naučnici su ustanovili da su žene iz sve tri grupe vakcinisanja protiv papiloma virusa tipa 16 i 18 imale jak nivo antitela u krvi tokom četiri godine. Otkrili su ipak da su žene sa samo jednom dozom imale manji nivo antitela.

Nivo antitela kod žena s jednom ili dve doze vakcine je pet do 24 puta veći nego kod žena koje nisu nikada primile vakcinu, a ranije su bile inficirane papiloma virusom, koji se prenosi seksualnim putem. Vakcine u studiji su davane devojkama od devet do 25 godina.

2024 © - Vesti online