Ponedeljak 04.11.2013.
18:20
b92.net

A ko je pobedio kod Albanaca?

Prmeijer samoproklamovanog Kosova Hašim Tači
 

Dve najveće stranke na Kosovu, Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova, tvrde da prednjače u izbornoj trci, ali prema svim dosadašnjim procenama, slavlje treba ostaviti za drugu rundu izbora, koja se očekuje da bude odlučujuća, posebno u većim gradskim centrima.

"Danas smo još jednom dokazali da smo prva stranka na Kosovu. Mi smo prva stranka na nacionalom nivou i DPK je vodeća partija u većini u Prištini", poručio je kosovski premijer i lider DPK Hašim Tači.

Pročitajte sve o izborima na Kosovu OVDE

Demokratski savez Kosova, stranka bivšeg predsednika Ibrahima Rugove, osvojio je 43,6 odsto glasova u Prištini. To nije dovoljno, imajući u vidu da je Spend Ahmeti, kandidat Samoopredeljenja za gradonačelnika glavnog grada, osvojio 31 odsto glasova.

Kandidati Demokratskog saveza Kosova su, prema tvrdnjama izbornog štaba ove partije, najviše glasova osvojili u opštinama Priština, Kamenica, Lipljan, Obilić, Suva Reka i Vitina, dok će kao drugoplasirani ući u drugi krug glasanja u opštinama Prizren, Dragaš, Mališevo, Mitrovica i Orahovac.

"Bez sumnje da ćemo pobediti u Prištini. U prednosti smo u mnogim opštinama, a u osam drugih opština očekujemo drugu rundu", kazao je Isa Mustafa, gradonačelnik Prištine, član DSK.

U Prizrenu, sa 33,7 odsto glasova, vodi sadašnji predsednik opštine Prizren i kandidat Tačijeve stranke, Ramadan Muja. U Đakovici vodi kandidatkinja Alijanse Novo Kosovo i bivša zamenica premijera Mimoza Kusari Ljilja sa 39,4 odsto.

U Peći vodi kandidat iz Demokratskog saveza Kosova, Gazmend Muhadžeri sa 41,1 odsto glasova, a iza njega je sadašnji predsednik i kandidiat Alijanse za budućnost Kosova, Alji Beriša sa 35,5 odsto glasova.

Druga runda je zakazana za 1. decembar.

2024 © - Vesti online