Ponedeljak 04.11.2013.
16:42 >> 20:18h
b92.net

Odlučeno: Nema ćirilice u Vukovaru

Razbijanje dvojezičnih tabli u Vukovaru prouzrokovalo je čitav niz incidenata koji su doveli do odluke da se dvojezične table definitivno uklone
 

Predlog da se Vukovar proglasi za mesto posebnog pijeteta predali su odbornici HDZ-a i Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević, a taj predlog prošao je gradsku skupštinu. To znači da će se primena ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru u celosti odložiti dok se za to ne ispune uslovi.

Podsetimo, dvojezične table u Vukovaru odmah nakon postavljanja nasilno su skinute i pored toga što ih je obezbeđivala policija. Štab za odbranu od Vukovara, koji se protivio i protestovao zbog postavljanja tabli s ćiriličnim pismom više dana je protestovao i najavio da će Vukovar biti proglašen za mesto od posebnog pijeteta u kom zapravo neće biti ćiriličnih tabli.

Pročitajte sve o dvojezičnim tablama u VukovaruOVDE

I u Varaždinu skinuta tabla

Sa zgrade u kojoj se nalazi Veće srpske nacionalne manjine u Varaždinu uklonjena je dvojezična tabla, što je oštro osudio varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. Predsednik Veća srpske nacionalne manjine Mile Sekulić rekao je da su u Veću zgroženi ovim događajem i da u Varaždinu do sada nije bilo izgreda usmerenih protiv srpske manjine. On je rekao da je Varaždin sredina koja je uvek smatrana otvorenom i multietničkom, iako Hrvati čine 98 odsto stanovništva, prenose hrvatski mediji. Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš rekao je da je neprijatno iznenađen tim činom i da ne veruje da je to učinio neki Varaždinac.

 

SDP: Izmene vukovarskog statuta neustavne

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) u Gradskom veću Vukovara Goran Bošnjak ocenio je da je odluka o proglašenju Vukovara gradom posebnog pijeteta samo deklarativna, a izuzimanje dvojezičnosti iz službene upotrebe - protivustavno.

"Proglašavanje Vukovara mestom posebnog pijeteta samo je deklarativno jer toga nema nigde u zakonu. Isto tako nijedan statut ne može derogirati bilo koji zakon, posebno ne Ustavni zakon (o pravima nacionalnih manjina"), ukazao je Bošnjak na sednici Gradskog veća, preneli su lokalni mediji. Predsednik Gradskog veća Željko Pinjuh izjavio je da je ugrađivanje "pijeteta" u Statut samo deklarativno i dodao da očekuje da će Sabor doneti posebnu uredbu o proglašenju Vukovara mestom posebnog pijeteta.

On je objasnio da odluka Gradskog veća znači da se dvojezičnost ubuduće neće primenjivati na mestima koja su u nadležnosti grada, dok bi i dalje ostale na zgradama državnim institucijama jer su one u nadležnosti države.

Za izmenu i dopunu Statuta grada Vukovara glasalo je 13 odbornika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske stranke prava "Ante Starčević" (HSP AS) koji su ih i predložili, kao i jedan nezavisni odbornik.

Protiv su bila tri odbornika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), dok je osam odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) bilo uzdržano.

2024 © - Vesti online