Ponedeljak 04.11.2013.
15:02
B92

Završeno snimanje filma o Žarku Lauševiću

Sa promocije druge Lauševićeve knjige
 

Film govori o preseku jednog vremena koje je doprinelo tragediji koja se dogodila u umetnikovom životu, pojavi višestranačkog sistema, nacionalizma, šta je značila predstava Sveti Sava u tom periodu, zašto je glavni akter ove priče, nosio pištolj sa sobom, o njegovom životu pre i posle tragedije 1993, kada je posle svađe u Podgorici ubio dve i ranio jednu osobu, zbog čega je osuđen na 15 godina zatvora.

Igrani delovi, govore o težini koja pritiska glavni lik, o patnji kroz koju prolazi, o kajanju što ga je u tim trenucima mučilo, što i danas oseća u svojoj duši. Ne otkrivajući celo lica glumca, detaljima tela i atmosferom zatvorske ćelije, predstavljamo njegovo duševno stanje. Kroz krupne planove detalja ruku, nogu, brade, obrva, usta, drhtavih prstiju, detalja vlage u ćeliji, šturog nameštaja i drugo, prikazuje se u kakvim uslovima on prolazi kroz preobražaj.

Premijera filma zakazana je za 22. februar sledeće godine u Sava Centru. Prva klapa je pala ispred Jugoslovenskog Dramskog pozorišta, a zadnja u Centralnom zatvoru u Beogradu. Na filmu se radilo tri godine.

2024 © - Vesti online