Ponedeljak 04.11.2013.
15:22
Beta

Suđenje Morsiju odloženo za januar, on ne priznaje sud

Morsijeve pristalice traže da se oslobodi bivši predsednik

Morsi, koga su vojne vlasti svrgnule u julu i od tada držale na tajnoj lokaciji, prvi put se danas pojavio u javnosti kada je doveden na početak suđenja. On je izjavio da ne priznaje sud i da je on i dalje legitimni predsednik zemlje.

"Ja sam predsednik Republike i ovaj sud je nelegalan", rekao je Morsi u izjavi iza rešetaka gde je stajao zajedno sa još 14 saoptženih, prenose novinari agencije Frans pres.

"Odbijam da mi ovaj sud sudi", rekao je Morsi.

Prvog demokratski izabranog šefa države Morsija svrgnula je vojska 3. jula nekoliko dana pošto su milioni Egipćana izašli na ulice da traže njegov odlazak. On je izabran u junu 2012. a svrgnut godinu dana kasnije.

"To je bio vojni udar, treba suditi vođama puča", rekao je Morsi u obraćanju sudijama.

Morsi i još 14 istaknutih ličnosti iz njegovog islamističkog Muslimanskog bratstva optuženi su za podsticanje na ubistvo demonstranata tokom sukoba ispred predsedničke palate u decembru prošle godine.

Suđenje je danas kratko trajalo i odmah je odloženo za januar. Morsi je danas na suđenje u policijskoj akademiji u Kairu doveden helikopterom sa tajne lokacije na kojoj je držan od kada je svrgnut u julu.

2024 © - Vesti online