Ponedeljak 04.11.2013.
14:04 >> 17:12h
Srna

Drecun: Ponoviti izbore i kazniti napadače

Milovan Drecun

Drecun je novinarima u Skupštini Srbije rekao da su organizatori bojkota izbora "prevršili svaku meru", ali da, ipak, nisu uspeli da spreče Srbe da izađu na izbore i tako onemoguće Albance da dođu na vlast u opštinama sa srpskom većinom. On je naglasio da je slavlje Srba u Gračanici zbog pobede liste "Srpska" najbolji dokaz da bojkot nije uspeo.

Prema njegovim rečima, izlaznost u Leposaviću i Zubinom Potoku je oko 22 odsto, a

Žandarmerija nije učestvovala u incidentima u K. Mitrovici

 

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Vanja Vukić izjavio je danas da će biti krivično gonjeni odgovorni za incidente tokom lokalnih izbora na severu Kosova.

 

Vukić je novinarima u Nastavnom centru MUP, u Makišu, rekao da policija istražuje napade i da za sada ne može da saopšti podatke. Vukić je rekao da "apsolutno nije tačna" tvrdnja Marka Jakšića iz Demokratske stranke Srbije da je zamenik direktora Policije Srbije Bratislav Dikić odgovoran za nerede u Kosovskoj Mitrovici i u drugim
opštinama na severu Kosova.

u Zvečanu oko 11 odsto.

Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević smatra da incidenti u Kosovskoj Mitrovici nisu nešto što treba da se vidi u 21. veku, ocenjujući da Srbija mora da ubedi države članice EU da o procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine razmišlja "apsolutno evropski".

"Svi smo svesni značaja normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ne samo u kontekstu evropskih integracija, nego i kada je reč o normalnom životu. Niko ne želi da u 21. veku vidi lokalne izbore na kojima se lome izborne kutije i na kojima se preti građanima. To nije odraz demokratskog razvoja", naglasila je Miščevićeva.

Ona je dodala da se u tom kontekstu pažljivo prati brojanje glasova i konačno proglašavanje rezultata, jer od toga zavisi i bezbedan život Srba na Kosovu i Metohiji, prenose beogradski mediji.

Miščevićeva je istakla da normalizacija odnosa Beograda i Prištine ima značajnu ulogu u procesu pregovora sa EU, jer se prvi put menja pregovarački proces i uvode nova poglavlja koja se odnose na temu normalizacije odnosa.

2024 © - Vesti online