Utorak 05.11.2013.
08:00
Srna

Noćno pranje mozga zdravo za telo

Mozak se "pere" dok spavamo

Pod "ispiranjem mozga" obično se misli na razne metode psiholoških manipulacija. Ali, ako se to čini na ispravan način, pranje moždanih ćelija čini dobro organizmu.

Telo funkcionše poput složenih fabrika - u različitim "reaktorima" stalno izmenjuje materije koje kolaju našim organizmom, pri čemu nastaju čitave mase otpadnih supstanci. Za njihovo uklanjanje nadležan je limfni sistem.

Ali, to čišćenje ne obuhvata i mozak, iako je tom organu "servis" i te kako potreban. Mozak je najveći organ u ljudskom telu, u kojem se stalno odvija izmena materija i koji stvara mnogo "otpada".

Ipak, mozak se čisti sam, navodi grupa međunarodnih naučnika sa Univerziteta "Ročester medial centar" u SAD. Rezultati istraživanja pokazali su da mozgu u svrhu čišćenja na raspolaganju stoji – limfni sistem. U njemu glavnu ulogu imaju glija-ćelije, koje stvaraju dovoljno jak pritisak pomoću kog se čisti moždana tečnost i ujedno uklanjaju štetne materije. Slaba strana je u tome što se ovaj proces odvija relativno sporo.

Naučnici tvrde da celokupno čišćenje ili pranje mozga traje oko osam sati, a potrebno ga je sprovesti svakog dana. Najpovoljnije vreme za ovaj proces je noć, odnosno, period sna. Tokom spavanja mozak se umiruje, povećava se razmak između nervnih ćelija, pa tečnost u nervima može bez problema da teče što, pak, pospešuje uklanjanje "otpadnih materijala", navode stručnjaci.

Kada kratko spavamo, ovaj sistem čišćenja ne može svoj posao da obavi do kraja. To šteti mozgu i može dovesti do posledica kao što su Parkinsonova ili Alchajmerova bolest.

Zato, upozoravaju naučnici, svako ko želi da svakodnevno obavlja higijenu mozga na pravi način - mora da na vrijeme ode u krevet i da spava dovoljno dugo.

2024 © - Vesti online