Sreda 10.03.2010.
16:36
Srna

Švajcarska na sudu zbog zabrane izgradnje minareta

 

Tekst predloga, koji je trenutno predat na konsultacije muslimanskim i afričkim državama, predviđa oštru osudu zabrane izgradnje minareta, što se smatra manifestacijom islamofobije čime se jasno krše međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava u pogledu slobode veroispovesti.


"Takve mere pothranjuju diskriminaciju, ekstremizam i predrasude, vode ka polarizaciji i podeljenosti sa opasnim neželjenim posledicama", napominje se u tekstu predloga koji bi trebalo da bude predat Savetu za ljudska prava UN prije kraja plenarne sednice, do 26.marta.


Na referendumu 29. novembra 57,5 odsto Švajcaraca izjasnilo se za zabranu izgradnje minareta što je izazvalo negodovanje u svetu, a posebno u muslimanskim zemljama.


Arapski parlament, organ Arapske lige pozvao je u decembru "švajcarski narod da razmotri svoju pogrešnu odluku", ocenjujući da takva odluka izražava osećanje mržnje i animoziteta prema islamu i muslimanima.

Libijski predsednik Moamer Gadafi pozvao je 25. februara na džihad protiv Švajcarske zbog zabrane izgradnje minareta u ovoj zemlji.

2024 © - Vesti online