Ponedeljak 04.11.2013.
12:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Tomin Oplenac u Bajčetini

Tomislav Nikolić gradi crkvu kraj Kragujevca
 

Još se ne zna ni to da li predsednik Srbije, pored crkve, za dvadesetak meštana, koliko živi u Bajčetini, podiže i objekat sa crkvenom salom, parohijskom kancelarijom i stanom za sveštenika. Mada su temelji osveštani 15. oktobra, kad je Nikolić položio kamen temeljac, ovu vest je obelodanio juče vladika šumadijski Jovan Mladenović, u svojstvu privremenog administratora Eparhije žičke.

- Sa dugo očekivanom radošću ističemo da je gospodin Nikolić, od kako je Srbija postala (samostalna) Republika, prvi predsednik koji je smogao snage da pristupi gradnji crkve u više nego teškom vremenu. Na ovaj način predsednik Nikolić se uvrstio u red onih vladara Srbije koje će pokolenja pamtiti - rekao je novinarima episkop Mladenović.

Ni vladika ni predsednik nisu precizirali koliko će crkva koštati zajedno sa unutrašnjim radovima poput freskopisa i ikonostasa, te časnog prestola i crkvenih relikvija, osvetljenja, grejanja itd. Nije takođe obelodanjeno da li će u okviru bogomolje biti izgrađena i kripta (večna kuća za ktitora i njegovo potomstvo) jer u crkvenom graditeljstvu postoji takva praksa.

Budući da je reč o zamašnom finansijskom poduhvatu ne zna se da li predsednik Srbije podiže kredit, da li gradi ušteđenim novcem ili će mu pripomoći i državna kasa.

Bogomolja se, prema episkopovim rečima, zida po projektu novosadskog arhitekte Nikole Relje, a u skladu sa crkvenim propisima i dogovorom sa Eparhijskim upravnim odborom, zemljište i bogomolja će biti uknjiženi kao vlasništvo Eparhije žičke Srpske pravoslavne crkve.
 

Na slavlju 300 ljudi

 

Na osvećenju temelja Tomine crkve vladici Jovanu su sasluživala tri sveštenoslužitelja, među kojima je bio i otac Bora Ćutilon paroh iz Godačice, inače zadužen i za 21 domaćinstvo, koliko ih ima u Bajčetini, Na slavlju je, pak, bilo više od 300 ljudi, a goste je pesmom razgalio Topalko, rečeno je "Vestima" u Bajčetini. 

2024 © - Vesti online