Ponedeljak 04.11.2013.
06:12
Beta

Strani mediji: Neredi na severu i mala izlaznost

Izbore su pratile brojne nepravilnosti
 

Na severu Kosova Srbe koji su hteli da glasaju zastrašivali su njihovi "tvrdokorni" sunarodnici, koji su osumnjičeni i za napade na biračka mesta tokom izbora u nedelju, piše agencija AP.

Kako se navodi, učešće srpske manjine na izborima bilo je veoma pažljivo posmatrano, jer je integracija Srba u politički život Kosova ključni element Briselskog sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa dve strane.

"Taktika desničarskih grupa koje su vršile pritisak na birače, izazvala je zabrinutost da Srbija nije ispunila obećanje da će prestati da potkrepljuje otpor među Srbima na Kosovu, pre svega na severu, gde je većinsko srpsko stanovništvo", dodao je AP.

Agencije su detaljno izvestile o incidentima na biračkim mestima u srpskim opštinama, gde su ekstremističke srpske grupe upadale na birališta i vršile pritisak na birače.

Agencija Frans pres ocenila je da je izbore obeležilo nasilje među Srbima, pogotovo u Kosovskoj Mirovici gde je glasanje prekinuto, kao i mala izlaznost u srpskim oblastima i da će to kompromitovati cilj ovih izbora "smatranih testom" za spovođenje Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Celog izbornog dana, u Mitrovici su desničarske grupe Srba odvraćale i "vređale" one koji su pošli na glasanje.

"Glasanje je bilo test za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a EU je pažljivo posmatrala proces", piše AFP.

2024 © - Vesti online