Nedelja 03.11.2013.
18:09 >> 00:30h
Srna

Tuča na biralištu u Kosovskoj Mitrovici

"Bacili su suzavac, iako je na biračkom mestu bilo prisutno više desetina birača. Nasrnuli su na birače i članove biračkog odbora bejzbol palicama. Razbili su biračke kutije i odneli izvestan broj izbornog materijala, a onda su velikom brzinom pobegli u nepoznatom pravcu", rekao je Pantić.

Član DSS-a Marko Jakšić čini sve da izbori propadnu: Krstimir Pantić

Pantić navodi da je tokom napada više lica povređeno. On je dodao da je Izborni štab "Srpske" zatražio od Zdravstvenog centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici da saopšti zvanične podatke o broju lica kojima je ukazana lekarska pomoć.

"Znamo sigurno da je jedna gospođa udarena stolicom u glavu i da je nekoliko lica

NAŠI: Brat Bratislava Dikića organizovao lomljenje kutija?

 

Pokret SNP NAŠI tvrdi da je za današnje lomljenje kutija odgovoran Dragan Dikić, brat smenjenog komandanta Žandarmerije, Bratislava Dikića.

zadobilo povrede nanete bejzbol palicama", rekao je Pantić.

Pantić je istakao da je prepad izvršen i na biračkim mestima u Tehničkoj i Medicinskoj školi.

Euleks, kosovska policija i KFOR rade na identifikaciji napadača na biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici, a polupane glasačke kutije iz severnog, prebačene su u južni deo ovog grada.

Dragana Nikolić Solomon iz kancelarije za medije Euleksa rekla je da su svesni teških događaja koji su se desili na severu Kosova i incidenata koji su prekinuli glasanje na nekoliko izbornih mesta.

"Veoma ozbiljno shvatamo ovu situaciju i pružamo dodatnu podršku Kosovskoj policiji", rekla je ona i dodala da je Euleks pružio logističku podršku OEBS-u da se glasačke kutije prebace u južni deo Kosovske Mitrovice, javili su mediji u Srbiji.

Pantić zatražio je od međunarodne zajednice da dozvoli državi Srbiji da "zavede red" na severu Kosova, jer je očigledno da međunarodna zajednica to ne može ili ne želi.

On je naglasio da ima saznanja da je neposredno pre tog napada DSS održao

sednicu u svom antiizbornom štabu, na kojoj su optužili građansku inicijativu "Srpska" da će posle 18.00 časova "uraditi prepad na biračko mesto".

OEBS: Bili smo prinuđeni da bežimo

 

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je večeras da su njeni službenici koji su učestvovali u sprovođenju izbora na severu Kosova bili prinuđeni da napuste biracka mesta u severnoj Kosovoskoj Mitrovici između 17.00 i 18.00 sati zbog ozbiljnih incidenata i zabrinutosti za sopstvenu bezbednost.

 

U saopštenju je navedeno da je 70 članova osoblja OEBS-a bilo povučeno i niko nije povređen.

Pantić ocenjuje da je ovo što se dogodilo na biračkom mestu u školi "Sveti Sava" dokaz da lider DSS-a i antiizbornog štaba Marko Jakšić čini sve da propadnu izbori na severu Kosova. Pantić je naveo da očekuje da se zbog toga Jakšiću ukine imunitet i da odgovara "za sva zla koje je naneo srpskom narodu u poslednjih 14
godina".

  

On je dodao da je lično uveren da su Srbi na severu Kosova shvatili da bojkot izbora znači stavljanje na stranu premijera privremene Vlade Kosova Hašima Tačija.

DSS: Krivi su oni koji su zvali Srbe da glasaju

Demokratska stranka Srbije (DSS) optužila je stranke koje su se zalagale za izlazak Srba na današnje kosovske lokalne izbore da su odgovorne za uništavanja izbornog

Vučić tražio da srpska policija zavede red

 

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić tražio je danas od međunarodne zajednice da srpska policija zavede red u Kosovskoj Mitrovici kako bi se nesmetano nastavilo glasanje na lokalnim izborima, rečeno je u njegovom kabinetu.

Za sada nema odgovora od međunarodne zajednice na Vučićev zahtev,
kažu u kabinetu potpredsednika Vlade. Ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi ocenio je Vučićev zahtev kao ''neprihvatljiv''.

materijala na više glasačkih mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici. DSS je u saopštenju osudila uništavanje izbornog materijala i navela da bi se trebalo upitati u čijem su interesu takvi incidenti.

"Sasvim sigurno, to je interes onih mračnih snaga naše zvanične politike koje su pokušale da nateraju srpski narod severno od Ibra da svojim glasovima uništi srpske, a osnuje albanske institucije lokalne samouprave, koje bi navodno služile Srbima", navodi se u saopštenju stranke Vojislava Koštunice.

"Kada im je bilo jasno da to nije uspelo, uništili su dokaze svog istorijskog poraza, za šta će najverovatnije krivicu svaliti na slobodne ljude koji su bojkotovali izbore i one koji nisu dopustili da planirana krađa dođe do javnosti", dodaje se u saopštenju.

DSS je dodao da je već u 16 sati bilo jasno da su Srbi masovno bojkotovali izbore u severnoj Mitrovici, jer je do tada glasalo 700 birača, odnosno 2,1 odsto upisanih po spisku Centralne izborne komisije samoproklamovanog Kosova.

2023 © - Vesti online