Nedelja 03.11.2013.
20:56
Mondo

Rešena misterija: Tutankamona ubila kočija

Tutankamon je imao ozbiljne povrede grudnog koša i ekstremiteta

Telo malog faraona na brzinu je balsamovano i sahranjeno 1323. godine pre nove ere, a tokom godina, kao uzrok njegove smrti navođeni su trovanje, bolesti kao što je guba, pa čak i ujed zmije. Direktor Društva za istraživanje Egipta dr Kris Nonton otkrio je sada bez sumnje da je mali faraon stradao u saobraćajnoj nesreći.


"Postoje dokazi da su ga udarile kočije. Ima ozbiljne povrede grudnog koša i ekstremiteta, koje ukazuju na to da ga je pri velikoj brzini udarilo neko vozilo", rekao je dr Nonton, koji je imao uvid u beleške nastale prilikom otkrivanja grobnice, koje do sada nisu objavljene.
 

Teorija o "sudaru" sa kočijama takođe se pominjala ranije, ali je sada definitivno utvrđeno da je od takvih povreda preminuo Tutankamon.
 

"To objašnjava i balsamovanje i sahranu na brzinu, jer tadašnji lekari nisu bili navikli na unakažena tela, već tela ljudi stradalih od bolesti ili starosti. Tutankamonovo telo bilo je izlomljeno, i sigurno je dosta krvario", rekao je on.
 

Doktor Nonton tvrdi i da je na brzaka odrađena procedura balsamovanja dovela do toga da se mumija spontano zapali u sarkofagu, što objašnjava zašto su delovi pronađene mumije nagoreli, iako na sanduku nema tragova plamena.

2024 © - Vesti online