Nedelja 03.11.2013.
16:08
RTS

Amerika prisluškuje i saveznike, Izrael na meti

NSA je prisluškivala izraelske vojne mete
 

Izveštaj se poziva na dokumente koje je obelodanio Edvard Snouden i u njemu se opisuju bliske veze između Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) SAD i izraelske vojne obaveštajne jedinice 8200. Ta jedinica i NSA su razmenjivale informacije, ali Izrael zbog toga nije bio pošteđen špijuniranja.


Njujork tajms navodi da u dokumentima piše kako je NSA pratila "izraelske vojne mete visokog prioriteta", kao što su bespilotne letilice. Još jedna izraelska vojna meta navedena u dokumentima je raketni sistem "Blek sperou" - raketa cilj, koja simulira balističku raketu na velikoj visini. Taj sistem je nedavno koristio Izrael u vreme vežbe antiraketne odbrane, dok su se SAD pripremale za moguću vojnu akciju u Siriji.


Američki list objavio je izveštaj zasnovan na Snoudenovim dokumentima koji su otkriveni u avgustu da su američke obaveštajne agencije zainteredovane kako za neprijatelje, tako i prijatelje SAD.
 

U poverljivim dokumentima piše da su kontraobaveštajne operacije SAD strateški fokusirane protiv prioritetnih meta Kine, Rusije, Irana, Kube i Izraela. U izveštaju Njujork tajmsa pominje se i špijuniranje svetskih lidera i da su neke od meta takozvane Operacije "Šinjel" bili iranski vrhovni vođa ajatolah Hamnei i generalni sekretar UN Ban Kimun.

2024 © - Vesti online