Nedelja 03.11.2013.
15:07
Beta

"Beograd da bude centar za kineske investicije"

Interes Srbije je da dođu investitori iz Kine: Milan Bačević
 

Bačević je to saopštio u Tienđinu, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju u oblasti geologije i rudarstva s kineskim Ministarstvom prirodnih resursa, saopštilo je Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja. Kako se navodi u saopštenju, ministar Bačević bio je gost ministarske konferencije u tom kineskom gradu, organizovane u sklopu velike sajamske priredbe "Kinesko rudarstvo 2013".

"Prvi sastanak van Kine, u okviru prošle godine uspostavljenog mehanizma za saradnju sa zemljama centralne i istočne Evrope, biće održan sredinom ovog meseca u Bukureštu. Pomenuti mehanizam za saradnju velika je razvojna šansa u našem delu Evrope. Mi ćemo tom prilikom predložiti da Beograd postane centar za kineske investicije, jer se u Srbiji, u saradnji sa kineskim partnerima, već realizuju veliki infrastrukturni projekti i to je najbolje za srpske ekonomske i političke interese", rekao je Bačević.

Na sastanku sa kineskim kolegom, ministrom prirodnih resursa Đianom Damingom, Bačević je kazao da su kineske kompanije za istraživanje rudnih ležišta u velikoj meri prisutne u Srbiji, ali kao deo uglavnom kanadskih i australijskih kompanija.

"To je prilika da kineske kompanije u Srbiji nastupe pod kineskom zastavom, u obostranom interesu. Sredstva za nastup kineskih rudarskih kompanija, kada su istraživanja u pitanju, obezbeđuje vlada u Pekingu, ali ne treba zaboraviti ni fondove kojima raspolažu moćne kineske kompanije iz tog sektora", kazao je Bačević.

Kineski ministar Đian Damning predstavio je predloge za produbljenje saradnje sa Srbijom i naveo da će biti osnovan poseban fond vredan 25 miliona evra koji bi mogao biti uvećan kako napredak u saradnji bude odmicao.

Tokom boravka ministra Bačevića u Tienđinu dogovoreno je i da njegov kineski kolega Đian Daming uskoro poseti Srbiju, kako bi proširenje saradnje dve zemlje u oblasti rudarstva i geologije bilo što pre realizovano.

2024 © - Vesti online