Nedelja 03.11.2013.
14:22
RTS

Godišnjica zemljotresa u Kraljevu: Oštećen budžet, posledice vidljive

U zemljotresu je oštećeno 16.000 objekata
 

Uz pomoć Vlade Srbije, sagrađeno je oko 500 montažnih kuća, obnovljeno oko 13 hiljada domaćinstava, kao i osam i po hiljada stanova. Tragova zemljotresa, međutim, još uvek ima. Ispostavilo se da je oštećenje na nekim objektima veće od onog koje je predviđeno projektnom dokumentacijom. Uz to, u Odeljenju za sanaciju posledica zemljotresa kažu da su radove usporili izbori, a ugašen je i namenski račun.

"Do sada je o trošku grada odrađena sanacija oko 216 individualnih objekata, ostala su još četiri objekta, čija je rekonstrukcija u završnoj fazi i očekujemo da, uz lepo vreme, i taj posao za koji je potrebno oko 1.300.000 dinara bude završen za mesec dana", navodi Dejan Karapandžić, nadzorni organ za sanaciju porodicnih objekata.


Prema njegovim rečima, sanaciju 15 zgrada u Dositejevoj ulici još čeka na kredit Evropske investicione banke. Sanacija sigurno neće početi ove godine jer je Vlada Srbije odbila da da garanciju zbog nepotpune projektne dokumentacije za urbanu regeneraciju tog naselja", dodaje Karapandžić.

U toku je izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravlje, a krajem septembra počela je i obnova Internističke bolnice. 

Nadležni organi od maja istražuju prijave o zloupotrebama. Sumnja se da je budžet grada, tokom sanacije od zemljotresa, oštećen za više od milion dinara.

2024 © - Vesti online