Ponedeljak 04.11.2013.
06:50
Vesti

Zahra u sedlu i pored dokaza o korupciji

Deni Nikolić

Kontrolorima konjskih trka, koji obavljaju istragu protiv Zahre i Nikolića, onemogućeno je da dobiju uvid u izuzetno važne optužujuće policijske dokaze, među kojima su i tajno snimljeni telefonski razgovori.
 

Novinskoj kući "Ferfeks" potvrđeno je da je Zahra privatno priznao kako mu je Nikolić ponudio 5.000 dolara, a da mu je zatim isplaćeno 3.000 dolara kako bi učestvovao u nameštanju rezultata konjičke trke 2011. u Krenbournu na jugoistoku Melburna.
 

Zbog skandala koji je izbio oko nameštanja rezultata u konjičkom sportu, u kojem su osim Zahre i Nikolića, učestvovali i drugi poznati džokeji i predstavnici sporta Vlade Denisa Neptajna i Tonija Abota našli su se u situaciji da će morati da pronađu načine da se iskoreni korupcija u sportu. Takođe moraće da omoguće kontrolorima konjskih trka uvid u policijske dokaze. Među tim dokazima su i tajno snimljeni telefonski razgovori.
 

"Ferfaks" je došao do kopije pisma premijera Denisa Neptajna od 15. oktobra, koje je poslato Federalnom Javnom pravobraniocu Džordžu Brandisu. U njemu se traži da se ublaže odredbe zakona o čuvanju podataka dobijenih prisluškivanjem telefonskih razgovora, uz navode da policija Viktorije poseduje informacije koje bi mogle da dovedu do "suspenzije pojedinih džokeja i trenera".

Rođaci naplatili opklade

 

Policija je započela istragu o nameštanju trke na osnovu tajno snimljenih telefonskih razgovora zbog ubistva Lesa Sambe, bivšeg Nikolićevog tasta. Policija je kontrolorima konjskih trka prosledila opširne informacije u kojima se navodi da su se dva brata - Džon i Dani Nikolić, zajedno sa još nekoliko saradnika iz porodice Nikolić, kladili ili uzimali novac od klađenja na galopera Smoking Aces. Zakonom je zabranjeno džokejima da se klade ili dostavljaju informacije o mogućem pobedniku konjičkih trka.


Na snimcima, koje su zabeležile sigurnosne kamere ispred melburnskog Kraun kasina, vide se Nikolićevi rođaci koji su dolazili da naplate dobitne uloge za pobedu na Smoking Aces, koji je jahao Dani Nikolić.

 

U pismu ministru sporta, premijer Denis Neptajn između ostalog navodi:
 

"Ostajem na stanovištu da aktuelni zakoni Komonvelta predstavljaju prepreku kojom se onemogućava da se razmene informacije između država i teritorija sa nadležnima tela, koja kontrolišu integritet konjičkog sporta."
 

Međutim, senator Džordž Brendis ne vidi potrebu da se menja Federalni zakon, iako su nedavno dobili slične zahteve i od zamenika komesara policije Grejema Eštona, prvog čoveka AFL lige i predstavnika Komisije za očuvanje integriteta konjičkog sporta u Viktoriji. Zahra je u subotu učestvovao u trci na hipodromu u Flemingtonu sa nagradnim fondom od 300.000, a trebalo je da se takmiči i u trci Melburn kup.
 

Tokom nedavne istrage o korupciji u konjičkom sportu, osuđeno je ponašanje Zahre, pošto je ustanovljeno da je kontrolore trka lagao, iako je tokom privatnog razgovora ranije potvrdio da ga je Nikolić platio 3.000 dolara, kako bi mu pomogao da pobedi u trci sa grlom Smoking Aces.
 

Pre nego što se pojavio na saslušanju, Zahra je negirao da je sa Nikolićem govorio o uzimanju mita. Nikolić je kažnjen sa dvogodišnjom suspenzijom učešća u konjičkom sportu, pošto je pretio glavnom kontroloru trka Teriju Bejliju.

2024 © - Vesti online