Subota 02.11.2013.
15:40
Srna

UN usvaja rezoluciju protiv prisluškivanja

Svet se pobunio protiv prisluškivanja
 


U nacrtu rezolucije, koju su javnosti predstavili Nemačka i Brazil, nisu navedena imena zemalja, mada diplomate UN ističu da je veoma jasno da je tekst usmeren na SAD, čije je podatke o programima prisluškivanja i praćenja, medijima dostavio bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden.

U nemačko-brazilskom nacrtu rezolucije traži se da Generalna skupština UN "izrazi duboku zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i zloupotreba koje mogu proizaći iz praćenja bilo koje vrste komunikacija". U nacrtu se pozivaju članice UN da "preduzmu mere kako bi se okončala kršenja prava i stvaranje uslova za sprečavanje sličnih kršenja, uključujući usvajanje relevantnog zakona na nacionalnom nivou, koji bi bio u skladu sa njihovim obavezama prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima".

Diplomate ističu da će tokom diskusije u Trećem komitetu Generalne skupštine UN, koji se bavi ljudskim pravima, najverovatnije biti izmena teksta rezolucije. Prema njihovim očekivanjima, glasanje u komitetu biće obavljeno kasnije tokom ovog meseca, a potom narednog meseca u Generalnoj skupštini UN.

"Dobili smo nacrt i vršimo analizu teksta", rekao je jedan od zvaničnika iz američke misije u UN. Nekoliko diplomata izjavilo je da bi bili iznenađeni kada rezolucija ne bi naišla na podršku velike većine članica.

Brazilski predsednica Dilma Rusef i nemačka kancelarka Angela Merkel osudile su američke programe prisluškivanja, koje je vršila NSA. Optužbe da je NSA prisluškivala više desetina hiljada telefonskih razgovora u Francuskoj i da je pratila mobilni telefon Merkelove izazvale su buru negodovanja u Evropi.

Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, za razliku od onih koje usvoji Savet bezbednosti UN, ali nose određenu moralnu i političku težinu.

2024 © - Vesti online