Subota 02.11.2013.
00:42
Beta

KiM: Na izborima prijavljeno 103 liste

Pravo glasa na izborima ima 1.779.357 glasača koji će birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština.

Foto: Ilustracija

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste, 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija. Izbore će, osim lokalnih, pratiti i strani posmatrači, među kojima i oni iz EU, koja je prvi put poslala posmatrače na lokalne izbore. Bezbednost će tokom izbornog dana obezbeđivati 6.000 kosovskih policajaca, kao i pripadnici Euleksa i Kfora.

Glasači će u nedelju na biračkim mestima dobiti dva glasačka listića sa kandidatima za gradonačelnike i odbornike. Očekuje se da preliminarni rezultati izbora budu proglaseni 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra. Mediji u Prištini objavili su istraživanja koja su pokazala da bi odziv na izbore mogao da bude veliki.

Istraživanja nevladinih organizacija ukazala su na neizvesnu izbornu trku, posebno za mesta gradonačelnika, pa se u 80 odsto slučajeva očekuje i drugi izborni krug, zakazan za 1. decembar, kada će se glasati za dva kandidata koja su u prvom krugu dobila najviše glasova.

2024 © - Vesti online