Petak 01.11.2013.
20:53
Beta

Snouden želi da svedoči pred Kongresom

Prodrmao svet svojim saznanjima: Edvard Snouden

Snouden je rekao da želi da svedoči pred američkim Kongresom o špijuniranju koje je sprovodila NSA, kao i da bi pomogao nemačkim zvaničnicima da istraže navode da je ta služba špijunirala i Nemačku, rekao je poslanik nemačke ekološke stranke Hans-Kristijan Štrebele novinarima.

U pismu koje je predao tom poslaniku, Snouden je, međutim, naveo da to neće uraditi ukoliko SAD ne odustanu od optužbi protiv njega. Ranije danas nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih rekao je da će Berlin pokušati da organizuje sastanak svojih istražitelja i Snoudena ako on želi da govori o detaljima o navodnom prisluškivanju kancelarke Angele Merkel i drugih političara koje je sprovodila američke NSA.

Snouden je u SAD optužen za špijunažu.

"Uveren sam da će, uz podršku međunarodne zajednice, vlada SAD odustati od ovog štetnog ponašanja", naveo je Snouden u pismu.

Sa Snoudenom se juče u Moskvi na tajnom mestu sastao poslanik Štrebele, u pratnji dvoje novinara. Nemački poslanik rekao je da je dobio pismo od Snoudena za nemačke vlasti.

Nemačka traži odgovore od američke vlade na navode da je mobilni telefon kancelarke Merkel prisluškivan, zbog čega se ona prošle nedelje žalila predsedniku SAD Baraku Obami.

2024 © - Vesti online