Petak 01.11.2013.
12:12
Dnevnik

Razvedeni se spore oko 25.000 dece

Dete uvek najviše pati!
 

- Po pravilu, osim ako je majka bolesna, zavisna ili iz drugih razloga nesposobna da brine o detetu, mališani do tri godine se poveravaju na čuvanje njoj. Deca starija od 15 godina mogu sama odlučiti o tome kod koga će živeti. Ima i sve više zajedničkog starateljstva, mada je ono i dalje izuzetak. Zajedničko starateljstvo ne znači, kao u filmovima, da će dete dve nedelje živeti kod oca, a dva kod majke. Naprotiv, ono mora da ima stalno prebivalište, a roditelji se sporazumno dogovaraju kako će vršiti starateljstvo. Ako nastane spor, pokreće se parnica i uključuje se sud, priča načelnik Sektora Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike za brigu o porodici Dragan Vulević uz napomenu da se u davanju mišljenja centri za socijalni rad uvek rukovode najboljim interesima deteta.

Po statističkim podacima, tek svako šesto dete nakon razvoda braka život nastavlja u očevom domu. Najveći broj očeva koji su preuzeli staranje nad detetom živi u regionu istočne Srbije.

Vulević ističe da je u gradskim sredinama uobičajeno da dete pripada majci, dok se u ruralnim i seoskim sredinama deca češće poveravaju ocu jer je on naslednik imanja.

Kada roditelji nisu sposobni da to budu?

Otac ili majka nisu podobni za obavljanje roditeljske dužnosti onda kada je reč o svakoj vrsti patologije, počev od alkoholizma, narkomanije, kockanja, nasilja u porodici ili ozbiljnijih psihijatrijskih bolesti. Tada deca ulaze u sistem socijalne zaštite ili se predaju u bakama, dekama, tetkama ili ujnama za koje stručnjaci procene da mogu da ih gaje.

2024 © - Vesti online