Petak 01.11.2013.
10:04
RTS

SAD: Sve radimo po zakonu, pa i prisluškivanje

Nije obavešten o nezakonitim radnjama: Ambasador SAD-a u Berlinu

- Amerika nije ništa radila što bi kršilo zakon. Ne znam ni za kakve nezakonite aktivnosti povezane s izveštajima da je američka masovno prisluškivala strane lidere i građane, uključujući i razgovore nemačke kancelarke Angele Merkel, rekao amabasador SAD u Berlinu Džon Emerson, odgovarajući na tvrdnje da je Nacionalna agencija za bezbednost masovno prisluškivao strane lidere i građane, uključujući i razgovore nemačke kancelarke Angele Merkel.

Ambasador je rekao i da je vlada u Vašingtonu svesna razmera štete koju je ovaj slučaj naneo diplomatskim odnosima, preneo je Frans pres.

- Potpuno razumem dubinu i intenzitet reakcije i nemačke vlade i nemačkog naroda... Detaljno sam preneo informacije o tome vlastima SAD i naročito Beloj kući, koji su ih shvatili veoma ozbiljno, naveo je Emerson.

U prvim javnim komentarima posle skandala s prisluškivanjem Merkelove, Emerson je dao nekoliko intervjua nemačkim medijima, u kojima je rekao da će učiniti sve da diplomatske odnose ponovo dovede u red.

- Treba da nastavimo intenzivne i važne razgovore, koje vodimo s najvišim nemačkim zvaničnicima i vrhom američke vlade, da bismo odlučili kako da na najbolji način sarađujemo sa svojim obaveštajnim agencijama u borbi protiv terorizma i o bezbednosti svojih građana, ali uz poštovanje privatnosti svakog pojedinca i na način na koji bi prijatelji i saveznici trebalo da se ponašaju, naglasio je Emerson za ZDF.

U poslednjih nedelju dana, otkako su obelodanjeni podaci o špijunskim aktivnostima SAD u Evropi, u Vašingtonu su boravili brojni visoki zvaničnici Nemačke i Evropske unije. Kako je naveo Rojters, kasnije ove nedelje u Vašington će otputovati i šefovi nemačkih domaćih i stranih obaveštajnih agencija.

Merkelova je ranije zatražila da se do kraja godine uspostavi dogovor SAD i Berlina i Pariza o nešpijuniranju i obustavi ilegalno prisluškivanje američkih saveznika u Evropi.

2024 © - Vesti online