Četvrtak 31.10.2013.
23:01
telegraf.rs

Otkrivena nova vrsta delfina u vodama Australije

Grbavi delfin u vodama Australije
 

Svi delfini ove vrste imaju karakterističnu grbu ispod leđnog peraja, ali postoji i nekoliko različitih vrsta u toj porodici morskih sisara, utvrdili su naučnici.

Naučna zajednica priznaje atlantske grbave delfine kao posebnu vrstu, ali novo istraživanje pruža do sada najbolje dokaze da bi indo-pacifički grbavi delfin trebalo da se podeli u tri posebne vrste, uključujući i jednu koja je do sada bila nepoznata.

Naučnici su proučavali istoriju evolucije grupe grbavih delfina koristeći genetske podatke i razlike u njihovim telesnim obeležjima, navelo je u saopštenju Društvo za očuvanje života u divljini o ovom otkriću.

Iz istraživanja su došli do zaključka da postoje najmanje četiri vrste grbavih delfina – atlantski grbavi delfin, koji živi u vodama istočnog Atlantika uz zapadnu obalu Afrike, i tri indo-pacifičke vrste, od kojih jedna živi u srednjem i zapadnom delu Indijskog okeana, druga u istočnom delu Indijskog okeana i zapadnom delu Tihog okeana, i treća, do sada nepoznata vrsta, uz severnu obalu Australije koja još nije dobila latinski naziv.

Tim naučnika je proučavao lobanje 180 delfina i prikupio 235 uzoraka za DNK analizu od grbavih delfina od istočnog dela Atlantika do zapadnog dela Tihog okeana.

2024 © - Vesti online