Četvrtak 31.10.2013.
19:10
Beta

Mrkić: Korisni razgovori za Srbiju

Ministar inostranih poslova Ivan Mrkić
 

Mrkić je u izjavi agenciji Beta i mađarskom nedeljniku Srpske nedeljne novine, naveo da su svi razgovori obavljeni tokom sastanaka sa CEI i Višegradskom grupom bili vrlo korisni za Srbiju, ocenivši da su sve vrste ovakvih okupljanja, u stvari, neka vrsta uvežbavanja Srbije za Evropsku uniju (EU).

"Mi se u ovakvim kompozicijama nalazimo, sarađujemo i kroz to uvežbavate ono što ćete inače raditi onda kada postanete punopravni član EU", naveo je ministar, podsetivši da je u četvrtak 31. okobra pre podne održan sastanak zemalja Višegradske grupe i zapadnog Balkana, na kojem su bili i gosti iz Austrije i Turske.

Kako je istakao, sve o čemu je razgovarano na sastancima i sve teme koje su pokretane već su u fazi realizacije, tako da je sada razmatrano šta je učinjeno i šta se planira u narednom periodu.

"Ono što je radila Višegradska grupa mi ne želimo da oponašamo, već da nešto slično radimo na zapadnom Balkanu i onda, normalno, preuzimamo iskustva, a Višegradska grupa je spremna da nam u tome pomaže, i to da pomaže i finansijski. Moguće da ćemo osnovati jedan fond za zapadni Balkan, tu su već odmakle price, možda se čak desi da sedište tog fonda bude u Beogradu", naveo je Mrkić.

Ministar je dodao da je tokom dana, tokom njegovog neformalnog sastanka sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom i pomoćnicom državne sekretarke za evropske i evroazijske poslove u američkom Stejt departmentu Viktorijom Nuland, Srbija dobila priznanja za to ono što radi u regionu i na zapadnom Balkanu i za to kako vodi svoju spoljnu i unutrašnju politiku.

Govoreći o ideji Crne Gore o formiranju grupe zemalja "zapadnobalkanske šestorke", Mrkić je naveo da Srbija u načelu podržava tu ideju.

"Mi podržavamo sve ono što vodi nekoj saradnji, s tim što ne volimo dupliranja i tu smo sasvim jasni. Ne volimo dupliranja u smislu da se jednom istom temom ili istim idejama bavimo na više mesta", naveo je Mrkić.

2024 © - Vesti online