Četvrtak 31.10.2013.
18:22
Beta

Skupština usvojila nove zakone

Foto: Ilustracija

Amandmanom Socijalističke partije Srbije (SPS) koji je danas usvojen utvrđeno je da će zahtev za legalizaciju moći da podnese vlasnik koji je objekat izgradio bez dozvole do dana stupanja na snagu novog zakona. Zakon će stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Skupština je usvojila i Zakon o izvozu i uvozu robe dvostruke namene koji treba da uspostavi kontolu u izvozu i uvozu robe koja može da se koristi kako u civilne tako i u

Milojević predsednik Vrhovnog kasacionog suda

 

Skupština Srbije izabrala je danas Dragomira Milojevića za predsednika Vrhovnog kasacionog suda. Milojević je od februara ove godine obavljao funkciju vršioca dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda. Predsednika Vrhovnog kasacionog suda bira Skupština Srbije na pet godina i ne može ponovo biti biran na tu funkciju. Milojević je ostao bez sudijske funkcije tokom reizbora 2009. godine, a sudija je ponovo postao u oktobru 2012. Kako su mediji pisali, Milojević nije prošao reizbor zato što je, kao predsednik veća tadašnjeg Vrhovnog suda Srbije, pustio na slobodu grupu biznismena optuženih za milionske malverzacije, među kojima i Slavišu Purića kome se pripisuje uništavanje na desetine državnih firmi.  Mediji su pisali i da je Milojević jedan od odgovornih za zastarevanje slučaja u kojem je za pedofiliju bio osumnjičen monah Ilarion. Skupština je za predsednika Apelacionog suda u Beogradu izabrala Duška Milenkovića, za predsednika Apelacionog suda u Nišu Dragana Jocića, a za predsednicu Apelacionog suda u Kragujevcu Dubravku Damjanović. Miroslav Nikolić izabran je za predsednika Privrednog apelacionog
suda, Zoran Pašalić za predsednika Višeg prekršajnog suda, a Jelana Ivanović za predsednicu Upravnog suda.

vojne svrhe.

Cilj zakona je uspostavljanje kontrole izvoza i uvoza robe dvostruke namene i pružanja brokerskih usluga i tehničke pomoći u vezi sa robom dvostruke namene radi ostvarivanja i zaštite odbrambenih, bezbednosnih i spoljnopolitičkih interesa Srbije, njenog međunarodnog kredibiliteta i obezbeđenja poštovanja medunarodnih obaveza Srbije u toj oblasti.

Zakon ureduje način i uslove pod kojima se obavlja izvoz, uvoz i transport robe dvostruke namene, kao i pružanje brokerskih usluga i tehničke pomoći u vezi sa robom dvostruke namene.

Skupština je usvojila izmene Zakona o konkurenciji koje treba da ojačaju kapacitet antimonopolske komisije i promene način utvrđivanja dominantnog polozaja na trižištu, tako da procenat učešća na tržištu više ne bude odlučujući kriterijum.

Do sada se smatralo da dominatan položaj ima neko sa više od 40 odsto učešća na tržištu, a to će ubuduće biti samo jedan od parametara za određivanje dominantnog položaja, jer neko ko ima manje od 40 odsto može da ima dominantan položaj.

Ako neko ima više od 40 odsto učešća na tržištu ne mora da ima dominantan položaj jer će se uzeti u obzir i ostali parametri kao što je finansijska snaga učesnika na tržištu, tehnološke prednosti i struktura tržišta.

Novina je da se teret dokazivanja nepostojanja dominantnog položaja sa učesnika na tržištu prebacuje na Komisiju za zaštitu konkurencije. Zakon je izmenjen i u delu koji se odnosi na visinu iznosa koji mora da plati onaj ko povredi pravila konkurencije.

Do sada je to bilo 10 odsto od ukupnog prihoda kompanije na globalnom nivou, a sada će se to odnositi na 10 odsto od prihoda koje kompanija ostvari na teritoriji Srbije.

Skupština Srbije potvrdila je danas Konvenciju o zaštiti dece i saradnji u oblasti međunarodnog usvojenja i Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Konvencija o zaštiti dece i saradnji u oblasti međunarodnog usvojenja trebalo bi da omogući bolje i lakše uslove da deca koja u
Srbiji ne mogu da nađu svoje usvojitelje pronađu porodicu u inostranstvu, a da se pritom vodi računa i o njihovoj bezbednosti.

Konvencija bi trebalo da obezbedi bolju kontrolu, saradnju među zemljama i spreči da usvojena decu budu žrtve trgovine i zlostavljanja. Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici uspostavlja bolje i efikasnije mehanizme za zaštitu žrtava i kažnjavanje nasilnika.

2024 © - Vesti online