Četvrtak 31.10.2013.
14:25
Vijesti

Novi sukob učenika katolika i muslimana u Tuzima

Ilustracija: Nije prvi put da se sukobljavaju đaci katolici i muslimani
 


Njih je, kako je juče ispričao "Vijestima", napala grupa maturanata iste škole sa kojima su se sporečkali. Tuča je prijavljena policiji, gde su već svi dali izjave, a Bajramov otac Dino Orahovac tvrdi da je u pitanju etnička netrpeljivost Albanaca katolika prema muslimanima i pravoslavcima, koju navodno potpaljuju čak i neki profesori.


"Prekjuče sam izašao sa časa matematike da uzmem jaknu, kada me u holu napao učenik albanskog odeljenja V. C, namerno me zakačio ramenom, a onda je počeo nešto da mi priča na albanskom, prišao mi i udario me šakom ulice. Udarao me i šutirao kada sam pao, dok neko nije naišao i podigao me. Vratio sam se u učionicu i ispričao profesoru šta se desilo. On me on uputio na direktora i pedagoga", ispričao je Orahovac.
 

On tvrdi da nije htio da posluša nastavnika jer zna da direktor ništa ne bi preduzeo da ga zaštiti.
 

"Posle škole sam se sa A.O. zadržao ispred zgrade. Na desetak metara od nas bio je V. C. sa drugovima. Posle nekoliko rečenica na albanskom oni su nasrnuli na nas. Tukli su nas nogama, rukama, i u jednom trenutku sam izgubio svest. Kad sam se osvestio, bio sam sav krvav, a oni su se u međuvremenu razbežali", kaže Orahovac, koji tvrdi da je sve to snimila kamera za video nadzor postavljena na školi.


Učenik trećeg razreda kaže da u njegovoj školi ima đaka iz Karabuškog Polja i Zete, ali da mnoga deca “zbog straha od katolika” idu u školu u Podgorici. Njegov otac Dino Orahovac rekao je da je bio u školi i pogledao kod direktora snimak tuče u hodniku.


"Direktor Semir Ljaljević rekao mi je da incident ispred škole ne može da se vidi jer je loš snimak", rekao je on.
 

Dino Orahovac tvrdi da većina profesora gimnazije huška učenike katolike na drugu decu, kao i da je zbog sličnih incidenata prošle godine trebalo biti izbačeno iz škole stotinak đaka.
 

"Roditelji su se tada sastali i deca su se pomirila, ali sada se kajem zbog toga. Iz našeg sela je 10-ak đaka izbačeno iz škole navodno zbog neopravdanih", tvrdi Orahovac, koji kaže da je razredna njegovog sina Danka Madžgalj upoznata sa svim i da ga je savetovala da istraje.


Ministarstvo prosvete je odgovorilo "Vijestima" da je upoznato sa tučom koja se desila u ponedeljak, ali su ignorisali činjenicu da se ponavljaju tuče između katoličkih i muslimanskih đaka. Troje đaka Gimnazije N. G., M. Lj. i D. C. povređeno je proletos u masovoj tuči koja se dogodila u dvorišu iste škole. Tada je prekršajne prijave zaradilo 12 učenika.

2024 © - Vesti online