Sreda 30.10.2013.
18:29
RTS

Fond UN: Zašto Srbi nestaju?

Istraživanje UN: Zabrinjava trend smanjenja broja stanovnika u Srbiji
 

Najveći porast broja stanovnika u sledeće dve godine imaće Oman i Katar, dok će najveći pad broja stanovnika biti zabeležen u zemljama istočne Evrope, među kojima je i Srbija, pokazuje najnovija studija UNFPA. Prema prognozi stručnjaka UN, stanovništvo Omana i Katara do 2015. uvećavaće se prosečno za 7,9, odnosno 5,9 odsto godišnje, što će im omogućiti da zadrže vodeću poziciju kada je taj pokazatelj u pitanju, ne samo među zemljama Persijskog zaliva, nego i u svetu.


U svim ostalim zemljama Persijskog zaliva u sledeće dve godine takođe će biti zabeležen snažan porast broja stanovnika - od 1,8 odsto godišnje u Saudijskoj Arabiji i 2,3 odsto u Jemenu, do 2,5 odsto u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i 3,6 procenata u Kuvajtu, prenosi RIA Novosti.
 

Zemlje rekordere po broju stanovnika tredicionalno predvode Kina i Indija sa 1,385 milijardi, odnosno 1,252 milijarde ljudi. Pritom je porast stanovništva u Indiji dva puta veći nego u Kini i iznosi 1,2 odsto godišnje, navedeno je u izveštaju UNFPA.
 

Najduži prosečan očekivani životni vek stanovnika očekuje se u Japanu - 80 godina za muškarce i 87 godina za žene, kao i u Australiji i Švajcarskoj - 80 godina za muškarce i 85 godina za žene. Najkraći očekivani životni vek biće, prema prognozama, u Sijera Leoneu (45 godina za muškarce i 46 godina za žene).


Najveći koeficijent fertilnosti, od 7,6, beleži se u Nigeru, a taj pokazatelj je na visokom nivou i u Maliju (6,9) i Somaliji (6,6), navedeno je u ovogodišnjem izveštaju Fonda UN za populaciju.

2024 © - Vesti online