Četvrtak 31.10.2013.
08:00
luxlife.rs

Kopenhagen - Od bajki, preko erotike do porcelana

Danska se nalazi u severnoj Evropi, kao najmanja zemlja Skandinavije na površini od 43.098 km kvadratnih. Jedna je od nekolicine zemalja koja se kopnenim putem graniči samo sa jednom zemljom, na jugu sa Nemačkom. Na severu, istoku i zapadu izlazi na Baltičko i Severno more.

Danska sa svojih 5,5 miliona stanovnika nalazi se na poluostrvu Jiland i ogromnom broju ostrva, oko 500. Glavni grad je Kopenhagen i smešten je na ostrvu Šelan, dok Odenese grad u kome je rođen Andersen nalazi se na ostrvu Fin. Šelen i Fin su ujedno najveća i najnaseljenija ostrva.

Kulturan, veseo, kosmopolitski, i kompaktan, glavni grad Danske - Kopenhagen jedna je od najatraktivnijih destinacija Severne Evrope. To je grad star 1000 godina, sa kaldrmisanim trgovima i predivnom arhitekturom, u kome je nastala najstarija monarhija sveta.

Ovo je mesto koje vodi računa o svojoj tradiciji, dok istovremeno prati sve najnovije trendove i tokove, ima veoma savremen dizajn i prepun je modernih prodavnica poznatih brendova.

Kopenhagen je mesto svetski poznatih muzeja, a jedan od njih je i Nationalmuseet, odnosno Nacionalni muzej. Odvojite najmanje tri dana da obiđete najbolje muzeje i mesta koja treba videti. Kopenhagen ima odlične muzeje umetnosti, skulpture, i istorije, kao i bezbroj specijalizovanih, intrigantnih, ili u najmanju ruku neobičnih muzeja koji pokrivaju sve teme, od erotike do porcelana, a verovatno ćete uspeti da nađete i neki erotski porcelan.

Izbor kafea, restorana i klubova je neverovatan, kako su Danci nacija koja voli da se opusti u toku radnog dana. I taman kad pomislite da ste otkrili ovo mesto, shvatićete da samo nekoliko minuta od centra postoje prijatna jezera, peščane morske plaže, i šumoviti parkovi.

2024 © - Vesti online