Sreda 30.10.2013.
16:35
nezavisne.com, Beta

Ambasador SAD: Svi prisluškuju sve

Galbrajt tvrdi da su ga Hrvati špijunirali dok je bio na toj poziciji, kao i da "svi špijuniraju sve". Kaže da Merkelova najmanje treba da brine zbog SAD i NSA i dodaje da je "puno zanimljivije to što je prisluškuju, recimo, Grci".

Znao sam da me prisluškuju: Piter Galbrajt

"Takva su pravila igre", kaže Galbrajt koji je sada senator države Vermont.

Prema njegovim rečima, više podataka ne znači da su oni i korisniji. Galbrajt se pita kako je moguće da NSA bude tako nemarna i važne podatke poveri, preko

''Nismo špijunirali SAD''

 

Šef nemačke obaveštajne službe (BND) Gerhard Šindler negirao je navode svog kolege iz SAD Džejmsa Klapera da su iz nemačke ambasade u Vašingtonu prisluškivani razgovori američkih građana.

"Nije bilo prisluškivanja telefonskih razgovora iz nemačke ambasade u Vašingtonu", rekao je Šindler nemačkom nedeljniku "Cajt".

Direktori američke Nacionalne obaveštajne službe i Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) Džejms Kleper i Kit Aleksander su juče u Kongresu SAD saopštili da su američki saveznici špijunirali SAD.

Kako je nemačkoj agenciji Dpa rekao jedan neimenovani izvor, nemačka vlada želi da sa Amerikancima postigne dogovor o tome da SAD prestanu sa špijuniranjem nemačke vlade i njenih diplomatskih predstavništava. Bivši saradnik NSA Edvard Snouden je u još u julu izneo tvrdnje da da su agenti NSA sarađivali sa Nemačkom i drugim evropskim zemljama.

kooperanata, nekom 25-godišnjaku bez fakulteta, aludirajući, pritom, na Edvarda Snoudena.

Tvrdi da je tokom čitavog mandata u Hrvatskoj, od 1993. do 1998. godine, znao da ga prisluškuju.

"Tadašnji pomoćnik američke državne sekretarke Ričard Holbruk, zadužen za Evropu, imao je šifrovana imena za neke hrvatske funkcionere. A šta misli picamen (dostavljač pice), pitao bi me. Da, mislio je na Gojka Šuška, budući da je on u Kanadi radio sličan posao. Nisu to bila ne znam kako razrađena kodna imena. Tuđman? Mislim da on nije ni imao kodno ime", naveo je američki diplomata.

"A i Evropljani špijuniraju. Evropski čelnici su se digli na noge zbog Amerikanaca, ali oni bi Angeli Merkel trebalo da budu najmanja briga. Zanimljivije je to što je prisluškuju, recimo, Grci. Zašto nije koristila kodirani telefon? Ovako se evropski čelnici zabavljaju telefonskim razgovorima, a ne, npr. evrom ili migrantima na Lampeduzi", kaže Galbrajt.

Otkriće da telefonske razgovore u Evropi nije pratila američka Nacionalna obaveštajna služba (NSA), već evropske službe koje su to dostavljale NSA, stavilo je u težak položaj evropske lidere koji su oštro protestovali zbog prisluškivanja, piše danas Vol stri džurnal (Wall Street Journal).

Izveštaji francuskih, španskih i italijanskih novina, na osnovu dokumenata koje je obelodanio bivši saradnik NSA Edvard Snouden, prošle nedelje izazvale su lavinu optužbi od evropskih političara.

"Otkriće ukazuje na veći nivo evropske umešanosti u globalno špijuniranje, povremeno u saradnji sa NSA. Otkiće takođe stavlja evropske lidere koji su glasno izrazili nezadovoljstvo posle izveštaja o špijuniranju NSA, u težak položaj, pokazujući da su njihove službe pomagale Amerikancima", navodi listr.

Pročitajte i:

 

"Bajka je da su zla NSA i gnusne SAD jedine učestovale u ovom velikom kršenju međunarodnih normi", rekao je viši zvaničnik Stejt departmenta, sada saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije, Džejms Luis.

2024 © - Vesti online