Petak 30.10.2009.
16:15
Tanjug

Hrvatska: Raspisani predsednički izbori

Odluka stupa na snagu objavljivanjem u službenom glasilu "Narodne novine" naredne srede, nakon čega kandidati imaju 12 dana za skupljanje potpisa, a 48 časova nakon toga počinje izborna kampanja.

Vlada je na sednici donela i akt kojim će regulisati prava Stjepana Mesića nakon prestanka vršanja dužnosti predsednika.Neki službenici zaposleni u njegovom kabinetu biće premešteni u organe državne uprave, a funkcionisanje kabineta treba urediti budžetom za 2010. godinu.

Posle izbora novog predsednika pristupiće se i izmenama zakona o izboru predsednika Hrvatske, kojim će se povećati broj potpisa za kandidaturu za predsednika države. Sadašnji potreban broj potpisa iznosi 10.000.

Kandidaturu je najavilo najmanje 12 ličnosti s političke scene, a u anketama ubedljivo najbolje stoji kandidat opozicione Socijaldemokratske partije Ivo Josipović, dok su iza njega nezavisni kandidat Nadan Vidošević, kandidat HDZ-a Andrija Hebrang i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ako se odluči da se kandiduje kao nezavisni kandidat.

Po najnovijim anketama, Hebrang je pretekao kandidatkinju opozicione Hrvatske narodne stranke Vesnu Pusić, koja je na petom mestu.

2024 © - Vesti online