Sreda 30.10.2013.
16:15
RTS

Poklonili njive vikendašima - i živnu selo!

Komšije dobro došle, makar i za vikend
 

Na korak od gotovo potpunog zamiranja, žitelji prijepoljskog sela Gornje Goračiće odlučili su da poklone deo svog nasleđa, a potom su, sa novim komšijama, sagradili 25 vikendica i vodovod. Ovih dana, završavaju, tri kilometra dug dalekovod, koji će im obezbediti sigurno napajanje električnom energijom.

"Bilo je mnogo loše, nabavili smo muzilice, frižidere, druge aparate na struju. To je sve loše radilo", kaže Mileta Dumić.


"Radim zato što mi je milo da radim. Dolazi mi sin, mlađi, jer nema ko. On radi u Sjenici, dolazi svake nedelje, obilazi me i pomaže mi", kaže Živorad Rakonjac.

"Imam tri sina, odrastao sam na ovoj teritoriji. Planiram da ostanem dalje. Imam sina koji studira veterinu. Planiram da proširim farmu. Imam trenutno stotinak ovaca i dvadesetak grla krupne stoke. Ova struja nam znači mnogo", kaže Goran Vujašević.

Od akcije do akcije, nekada zapuštelo selo, sve je brojnije, a posle deset godina, u njemu će biti rođena i prva beba. "Sa mojom suprugom planiram da ostvarim porodicu tu. Živimo sa majkom, tu su komšije vikendaši. Sa njima se lepo slažemo, prodajemo lepo proizvode naše njima i idemo jedni kod drugih", kaže Vujica Savković.

Radomir Dumić kaže da mu se san ostvario, jer se selo neće ugasiti. "Planovi su nam da podelimo još jednu desetinu placeva, tako da ko ima želju i mogućnost, neka dođe, dobiće plac besplatno. Uslov je da napravi vikendicu za godinu, eventualno dve", kaže on.

Novi život Goračica, podržala je i opština Prijepolje koja je obezbedila sredstva za izgradnju trafo-stanice i dalekovoda, ali se do sela, i dalje stiže makadamskim putem. Uskoro će ovaj put, kako je planirano pre prvih snegova, biti podasut i osposobljen za funkcionisanje u zimskoj sezoni. A onda će, iduće godine žitelji Gornjih Goračića i njihove nove komšije, krenuti u asfaltiranje tri kilometra dugačkog puta, do sela i vikend naselja.

I zato što, kako kažu, više ništa ne prepuštaju slučaju, spremni su za novu akciju, koju će, nadaju se, ostvariti uz podršku opštine i sopstveno angažovanje.

2024 © - Vesti online