Sreda 30.10.2013.
11:39
Beta

Sto godina od razgraničenja sa Crnom Gorom

Prva moderna granica sa CG postavljena pre 100 godina
 

Sporazum o utvrđivanju državne granice između kraljevina Crne Gore i Srbije, potpisan je 30. oktobra 1913. godine u Beogradu, a kasnije su ga ratifikovale njihove skupštine. Time su Crna Gora i Srbija zajedničku državnu granicu dobile prvi put od 15. veka.

Sporazum o granici potpisali su ministar prosvete i crkvenih poslova Crne Gore Mirko Mijušković i ministar vojni Srbije, general Miloš Božanović. Mijušković je tada za jedan zagrebački list izjavio da "postavljena granica ne može da spreči, niti ima nameru da ukoči zajednički život, i ona za Crnu Goru i Srbiju znači samo vezu vekovima čekanu i garanciju za svetlu zajedničku budućnost".

Prvobitno utvrđena državna granica uglavnom se poklapa s unutrašnjom graničnom linijom utvrđenom posle Drugog svetskog rata između jugoslovenskih republika Crne Gore i Srbije.

Još od proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine neophodno je da se precizira granična linija, o čemu je bilo nekoliko sastanaka njenih i predstavnika Srbije, ali sporazum o državnoj granici još nije potpisan.

Crna Gora je takav sporazum potpisala s Bosnom i Hercegovinom, utvrdila granicu s Albanijom, a najavljenjen sporazum o granici i sa Kosovom. Sa Hrvatskom Crna Gora još nije rešila pitanje razgraničenja na poluostrvu Prevlaka, kod Herceg Novog.

2024 © - Vesti online