Sreda 30.10.2013.
11:22
Srna

"Srbija prihvatila realnost na KiM". Sad je red na Albance

"Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova i Metohije"...i tačka!
 

- Dakle, Albanci mogu da opterećuju ove pregovore pričom o nezavisnosti, ali mogu da uspeju samo ako prihvate realnost kao što smo mi to učinili. A, realnost je da ćemo ući u EU, a da u EU pitanje granica postaje gotovo irelevantno, rekao je Nikolić za londonski "Fajnenšel tajms".

Nikolić je rekao da je stav Beograda da postoje delovi Kosova i Metohije gde će biti formirana zajednica srpskih opština (ZSO).

- Ako sada izaberemo lokalnu samoupravu kroz izbore koje organizuje Priština, EU će priznati legalnost i legitimnost tih institucija, rekao je Nikolić i podsetio da Srbija ima jasan stav o nepriznavanju Kosova i da je teško da će promeniti svoju poziciju.

- Ne vidim da bi iko mogao da dobije izbore govoreći u kampanji da će priznati nezavisnost Kosova i Metohije. Dakle, Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, kategoričan je Nikolić.

Dodao je da Srbija u vreme zaključivanja briselskog sporazuma, nažalost, nije znala da kosovski Albanci nastoje da formiraju vojsku.

- Svi su to krili od nas inače bi regulisali pitanje policije i armije na isti način, a sada je teško da to učinimo, rekao je on, navodeći da sada na Kosovu postoje dve vojske - kosovska vojska i vojska NATO-a.

On je napomenuo da je takozvana "kosovska vojska" odmah sklopila sporazum o uzajamnoj odbrani sa vojskom Albanije, prenose beogradski mediji.

- Odbrani od koga? Srbija nikada neće nikoga napasti, i ja takođe verujem da niko nikada neće napasti Srbiju. Dok god je NATO tamo, neće biti rata, i ja se nadam da rata nikada više neće biti, rekao je Nikolić i istakao da briselski sporazum Beograda i Prištine odražava trenutnu situaciju na terenu, te napomenuo da Srbi moraju da imaju izabrane organe samouprave.

2024 © - Vesti online