Sreda 30.10.2013.
14:02
Z. M. - Vesti

Srpkinja nacista pretila seckanjem

Privedena: "Irina Sa"

Austrijska policija uspela je da joj uđe u trag preko interneta i da je sasluša. Šef Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma Gornje Austrije Mihael Tišlinger rekao je da je ona tokom saslušanja priznala delo.


Naime, Srpkinja je pod pseudonimom Irena Sa 16. oktobra na stranici Fejsbuk grupe ostavila poruku da Vels više ne voli.


"Dobila sam poziv od Magistrata da Turein Peter želi da mi oda priznanje jer sam jedina žena u Gornjoj Austriji koja sa 30 godina ima položena dva majstorska ispita. Da li treba da idem ili ne. Da li sa bombom ili ne", napisala je Srpkinja.


Tri dana ranije ona je na svojoj stranici pozirala u majici neonacističke grupe Krv i čast - Arijevsko bratstvo. Tada je napisala da bi gradonačelnika trebalo iseckati jer pušta strance u zemlju i nije ga briga za Austrijance. "Svima njima ću platiti kartu za Aušvic, daću celu platu, samo da odu", napisala je uz to.
 

Izvinila se

Mihael Tišlinger kaže da je Srpkinja izjavila da joj je žao zbog pretnji i da će se izviniti gradonačelniku.
- Nikada nisam imao posla s tom ženom i nije se ni izvinila. Njene poruke nisu šala i ne mogu tek tako da pređem preko njih - rekao je gradonačelnik.

Policajac iz Linca Uve Sajler podneo je protiv Srpkinje krivičnu prijavu državnom tužilaštvu u Velsu. Tada se ispostavilo da je korisnik naloga "Irena Sa" majka četvoro dece, poreklom iz Srbije. Protiv nje će biti pokrenut krivični postupak zbog širenja mržnje, opasne pretnje i veličanja nacionalsocijalizma.

2024 © - Vesti online