Sreda 30.10.2013.
12:33

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Amfilohije protiv patrijarha Irineja

Zbunjuju birače: Patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije
 

Živica Tucić, verski analitičar, ocenjuje da "suprostavljene izjave neprestano potvrđuju da postoje razlike u crkvenom vrhu".


- Ovakve poruke doprinose još većoj konfuziji među Srbima na KIM koji su ionako zbunjeni i teško im je da prelome šta da učine - kaže Tucić.

Opstanak pod znakom pitanja

Episkop raško-prizrenski apelovao je "da se odluka o učešću Srba na izborima donese ozbiljno i odgovorno".
- Živimo u veoma teškom vremenu, kada često nismo u mogućnosti da izaberemo najbolja rešenja, već ona koja koliko-toliko obezbeđuju mogućnost za opstanak našeg naroda na svojim vekovnim prostorima. Realno govoreći, rizik je veliki jer ukoliko Srbi ne konstituišu vlast u opštinama gde žive u većini, biće mnogo teže i za našu državu da im ubuduće pomaže, a samim tim dovešće se pod znak pitanja dalji opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji - poručio je vladika Teodosije.

Mitropolit Amfilohije je pozvao kosmetske Srbe da se povodom predstojećih izbora upravljaju prema činjenici da "niko na svetu ne bi glasao za prihvatanje nasilja i oduzimanja teritorije države koja je s tom teritorijom priznata kao članica Ujedinjenih nacija".


- I po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Srbija je u Ujedinjenim nacijama s Kosovom i Metohijom kao neotuđivim delom njene teritorije. Prema tome, svako glasanje bi značilo prihvatanje nasilja i nasilno otimanje od Srbije njenog neoduzimljivog dela, koji je srce sveukupne njene istorije i njenoga bića - poručio je vladika Radović u izjavi za Radio Goraždevac.


Rekao je takođe da "niko nigde u svetu ne bi glasao za takvu vlast, za takvu državu".
- Prema tome se i upravljajte - poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Srbima na Kosovu i Metohiji.


Tucić, pak, smatra da kosovski Srbi "treba da poslušaju glas svog nadležnog episkopa Teodosija i patrijarha srpskpog Irineja".


- Oni su jasno rekli šta sve Srbi gube ako ne izađu na izbore i ne učestvuju u lokalnim vlastima. Iako je stanje na Kosmetu daleko od onoga što se želelo, ignorisanje izbora vodi u još dublju provaliju. Rečju, patrijarhov stav je i logičan i korektan - napominje Tucić.

2024 © - Vesti online