Sreda 30.10.2013.
00:46
Beta

"Bojkot ako izbori ne budu statusno neutralni"

Glasanje (foto: ilustracija)
 

Predsednik Privremenog veća Opštine Leposavić, kandidat za gradonačelnika GI "Srpska" i član Upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština, Dragan Jablanović rekao je novinarima da će, ukoliko glasački i izborni materijal ne bude statusno neutralan, pozvati građane da bojkotuju nedeljne izbore.

Jablanović je dodao da su svoj stav izneli i predstavnicima bezbednosnih struktura, Euleksu, KPS-u i predstavnicima EU na redovnom sastanku u Kosovskoj Mitrovici.

Zamenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić najavio je juče da će u sredu u Briselu biti održan tehnički sastanak delegacija Beograda i Prištine kako bi se rešili problemi u pripremi izbora.

Beograd nije zadovoljan jer se na glasačkom materijalu nalaze oznake Republike Kosova, kao ni izbornim spiskovima jer smatra da je na njih dodat veliki broj Albanaca.

Ban Ki Mun poziva sve zajednice na Kosovu na izbore

Ban Ki Mun

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je sve zajednice na Kosovu da izađu na lokalne izbore u nedelju, 3. novembra, čiji je uspeh, kako je istakao, važan za mir i stabilnost, piše u izveštaju u koji je imala uvid agencija Beta.

Ban Ki Mun je ocenio da su strane ostvarile značajan napredak u pripremi lokalnih izbora koji će biti 3. novembra, uključujući i sever Kosova.

"Pridružujem se mom specijalnom predstavniku Faridu Zarifu u pozivu svim zajednicama na Kosovu da ispune svoje demokratsko pravo na izborima i pomognu u obezbeđivanju da njihovi legitimni interesi budu u potpunosti i efikasno predstavljeni", dodao je Ban Ki Mun.

Generalni sekretar UN je naveo da će kosovska policija, zajedno s Kforom i Euleksom, imati ključnu ulogu u obezbeđivanju bezbednog i mirnog okruženja širom Kosova tokom izbornog perioda u kojem će svi moći da svoje demokratsko pravo ostvare slobodno bez uznemiravanja ili pritisaka.

2024 © - Vesti online