Sreda 30.10.2013.
08:00
b92.net

Istorija razvoja automobila u 2 minuta

Sve je počelo sa jednim ovakvim vozilom pre mnogo godina
 

Automobil se od svog nastanka pa do današnjih dana dramatično izmenio. Promene su se odvijale postepeno - svaka nova generacija donosila je nove izume i unapređenja koja su vožnju činila lakšom i udobnijom, a automobile funkcionalnijim i bezbednijim prevozinim sredstvom.

Neke od najznačajnijih promena koje su se dogodile od 1880-tih pa do prve decenije 21. veka, Kia je uvrstila u dvominutni animirani film:

Iako svi izumi koji su prikazani nemaju podjednak značaj za razvoja auto-industrije, zanimljivo je podsetiti se kada su pojedini sadržaji, koje danas uzimamo zdravo za gotovo, postali deo automobila.

I mada je većina njih u međuvremenu usavršena i zadržana kao neophodan i nezamenjiv elemenat savremenih automobila, neke, poput kasetofona, odavno je pregazilo vreme, a slična sudbina očekuje i CD plejere.

Interesantno je i da su se automobili na električni pogon prvi put pojavili još u ranom periodu auto-industrije, ali su motori koje pokreću naftni derivati preovladali, pa elektromobili tek je u poslednjim decenijama ponovo dobijaju na značaju.

2024 © - Vesti online