Utorak 29.10.2013.
14:57
Beta

Dačić: Prestanite da menjate uslove za EU

Sa EU se nikada ne zna gde je cilj: Ivica Dačić
 

"Nikad ne znate gde se nalazi cilj u pregovorima sa Briselom oko napora Srbije da pristupi Evropskoj uniji", požalio se Dačić u intervju koji je dao u Londonu gde prisustvuje investicionoj konferenciji za privlačenje investicija u Srbiju.

"Najvažniji deo naših pregovora neće se odnositi na neki interni problem u zemlji nego na Kosovo", rekao je Dačić i dodao da zbog toga treba uvek imati u vidu da treba raditi na normalizaciji odnosa sa Kosovom i sprovođenju dogovora postignutim u Briselu.

Kako podseća francuska agencija, pošto je Srbija prihvatila da održi lokalne izbore na Kosovu i Metohiji 3. novembra u sklopu sprovođenja sporazuma o normalilzaciji odnosa između Beograda i Prištine, Brisel je u aprilu odobrio Srbiji početak pristupnih pregovora sa EU, najkasnije u januaru.

"Ne tražimo favorizovan tretman (u pregovorima), jedina stvar koju tražimo je da se ne uvode novi kriterijumi koji se dodaju već postojećim i utvrđenim kriterijumima", rekao je Dačić.

On je ponovio poziv Srbima na KiM da izađu na izbore u nedelju.

"Treba da glasaju na tim izborima, ne da bi pomogli Prištini nego da izaberu vlasti koje će biti legalne i legitimne i koje će biti na isti način priznate u Beogradu, Prištini i Briselu," rekao je premijer.

On se takođe obavezao da "snažno i brzo" počne obračun sa korupcijom u zemlji, što je još jedna prepreka za EU da otvori vrata Srbiji. Da bi ohrabrio potencijalne investitore najavio je nove zakone za borbu protiv korupcije i za pojednostavljenje administrativnih formalnosti koje odvraćaju strane kompanije.

"Srbija želi da stvori pravnu osnovu za sve investitore da bi pružila garancije da neće biti korupcije", rekao je Dačić.

Vlada Srbije danas u Londonu priređuje prvu investicionu konferenciju, "Serbia Investment Day", na kojoj će poslovni ljudi i investitori imati priliku da se obaveste o mogućnostima ulaganja u Srbiju.

2024 © - Vesti online