Četvrtak 31.10.2013.
08:00
Beta

Rad u bašti umesto fizičkih vežbi

Ako želiti da smanjite rizik od bolesti srca, budite aktivniji, ....Samo nemojte da sedite!
 

U istraživanju objavljenom u časopisu Britiš džurnal of sports medisin navodi se da dnevne aktivnosti u bašti ili radionici mogu smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara i produžiti život i do 30 odsto ljudima starijim od 60 godina.

Čak ni oni koji slobodno vreme u penziji provode spremajući se za maraton nisu manje podložni riziku od ljudi s prstima u zemlji, pokazuje studija u kojoj je učestvovalo skoro 4.000 60-godišnjaka u Stokholmu.

"Naši nalazi su posebno značajni za starije, zato što pojedinci iz te starosne grupe teže da, u poređenju s ostalim starosnim grupama, provode relativno veći deo svojih dnevnih aktivnosti u rutinskim aktivnostima pošto im je često teško da postignu preporučeni nivo intenziteta vežbi", napisali su naučnici u članku u Britiš džurnal of sports medisin.

U studiji se, navodi Gardijam, ukazuje da rad u bašti ili radionici za 60-godišnjake može biti koristan po zdravlje kao i vežbe zbog ukupog utroška energije.

Duže sedenje spušta metobolizam na minimum, dok ga stajanje i fizičke aktivnosti povećavaju. U studiji se objašnjava da sedenje može omesti normalnu hormonsku aktivnost poprečno prugastog, odosno skeletnog mišićnog tkiva, dok može negativno uticati na druge organe i tkiva.

Kardiolog Tim Čiko rekao je da je poruka studije jednostavna - "ako želiti da smanjite rizik od bolesti srca, budite aktivniji".

"Nemojte dugo sedeti. Na noge i radite nešto što vam prija što uključuje kretanje", rekao je on.

2024 © - Vesti online