Utorak 29.10.2013.
13:24
Vestionline

Pesmama Britni Spirs brane brodove od pirata

Multifunkcionalna Britni Spirs
 

Kako piše "Metro", britanski pomorci na sav glas puštaju pesme Britni Spirs dok plove uz ozloglašene obale Somalije. Od hitova "Oops! I Did It Again" i "Baby One More Time" strašnim gusarima se ledi krv u žilama i oni odbijaju napadati te brodove.

"Ti momci, koliko god bili strašni, ne podnose zapadnu muziku. A u tom slučaju hitovi Britni Spirs su idealni", kaže Rejčel Oven, prvi oficir na jednom tankeru.

U somalijskim vodama već godinama ordinira banda gusara koja je otela na desetine brodova tražeći otkup od više miliona dolara. Mnoge zemlje poslale su u somalijske vode svoje ratne brodove, ali ni to nije sprečilo gusare da nastave svoj posao. Sada se ispostavilo da je Britni efikasnija od naoružanih krstarica.

Stiven Džons, šef bezbednosti brodarske industrije u Velikoj Britaniji, kaže da sada i drugi koriste pesme američke pop pevačice kao zaštitu.

Inače, korišćenje muzike u psihološkom ratu nije novost. Poznato je da su Amerikanci mučili zarobljene radikalne islamiste u Iraku pesmama grupe Metalika. Kada je javnost saznala za to članovi Metalike su pisali Pentagonu tražeći da se prekine sa tom praksom.

Poznato je da su u vreme vladavine generala Pinočea u Čileu političke zatvorenike mučili tako što su im beskonačno puštali jednu te istu pesmu Hulia Iglesijasa.

2024 © - Vesti online