Utorak 29.10.2013.
12:15
Beta

Radnici FAP-a noć proveli na pruzi. "Prvo lična karta, pa rešenje za FAP"

Oko 200 radnika FAP-a proveli su noć na barskoj pruzi koju su blokirali tražeći pomoć države u isplati zaostalih plata i overu zdravstvenih knjižica
 

FAP korporacija je od juče u generalnom štrajku koji podržavaju sva četiri sindikata u tom preduzeću, najvećem u tom delu Srbije, a podršku su dobili i od lokalne samouprave.


"Tokom prvog dana generalnog štrajka nismo imali nikakvih kontakata sa predstavnicima Vlade. Čak ni blokada pruge i regionalnog puta nisu do sada pokazali rezultat, ali radnici su uporni i ostaćemo ovde sve dok bude bilo potrebno", rekao je jutros agenciji Beta predsednik samostalnog sindikata FAP-a i predsednik štrajkačkog odbora Milorad Dragaš.


Po njegovim rečima, tokom jutra privremeno je oslobođen alternativni putni pravac kako bi se grad snabdeo hlebom i osnovnim životnim namirnicama, a glavni put, ka graničnom prelazu Uvac i barska pruga su i dalje u blokadi.


Dragaš podseća da radnici traže isplatu najmanje jedne od četiti i po zaostale plate. Uz to, zahtevi štrajkača su i obezbeđenje poslova u narednom periodu i overa zdravstvenih knjižica. 

FAP korporacija sutra puni 60 godina rada, a ovo je prvi put da radnici nekadašnjeg giganta jugoslovenske auto industrije štrajkuju van fabričkih hala.

Savetnik ministra: Prvo izveštaj, pa ćemo videti šta dalje

Savetnik ministra privrede Dušan Pavlović rekao je da će to ministarstvo pomoći Fabrici automobila Priboj (FAP) i radnicima ukoliko rukovodstvo dostavi odgovarajuću ličnu kartu, odnosno detaljan finasijski izveštaj.
 

- Uprava fabrike je dostavila ličnu kartu, ali ona nije dobro urađena i ne odgovara stvarnom stanju. Tamo piše da FAP u zalihama ima šest milijardi evra, što ne  odgovara istini," ukazao je Pavlović.


Prema njegovim rečima, Ministarstvo privrede će tek po dobijanju ispravne lične karte, znati u kakvom je stanju fabrika i moćiće da proceni da li može da je postavi na zdrave noge i pomogne radnicima. Dodao je da će konačnu odluku doneti Vlada Srbije, jer kako je ocenio "FAP je problem cele vlade, a ne samo ministarstva". 

2024 © - Vesti online