Utorak 29.10.2013.
14:08
J. Arsenović - Vesti

"Zver iz Đenove" ponovo u akciji

Više od provokacije: Ivan Bogdanov

Bogdanov, koji je "slavu" stekao huliganskim ispadom u Đenovi pre tri godine, ovoga puta se na Fejsbuku pojavio sa podignutom rukom u stilu nacističkog pozdrava i sa majicom na kojoj je stajao natpis na nemačkom: "Aušviclend - rad oslobađa" ("Auschnjitzland - Arbeit macht frei"), poruka smrti koja je na stotine hiljada logoraša sačekivala prilikom ulaska u zloglasni nacistički logor za masovno uništenje iz Drugog svetskog rata.


I dok u tužilaštvu poručuju da nemaju osnova za krivično gonjenje Bogdanova, po društvenim mrežama sve pršti od komentara. Osim predloga da bi Bogadnovu trebalo omogućiti da nagomilanu agresiju oslobodi društveno korisnim radom, ima i onih koji nalaze opravdanje u njegovom promovisanju nacizma i poruke pod kojom je stradalo više miliona Jevreja u Drugom svetskom ratu.


Oni njegov ispad opravdavaju željom da se adekvatno odgovori navijačima Makabija koji su početak prošlonedeljne košarkaške utakmice u Tel Avivu sa Zvezdom, dočekali transparentom: "Mi smo Makabi, ko ste j... vi".


Vođa Zvezdinih navijača Ivan Bogdanov je u žižu javnosti dospeo oktobra 2010. kada je izazvao incidente u Đenovi tokom meča Italija - Srbija.


Meč je prekinut, a Bogdanov je kao predvodnik nereda osuđen u Italiji na tri godine i tri meseca zatvora, da bi kazna bila zamenjena proterivanjem iz zemlje. U Srbiju je deportovan 24. maja 2011, gde je odslužio zatvorsku kaznu od godinu dana i 11 meseci, zbog ranijeg napada na policiju i učešća u masovnoj tuči pred košarkaški meč Partizan - Crvena zvezda, juna 2006.

Umesto da mu sud pored zatvorske kazne već tada izrekne zabranu boravka na stadionima, Bogdanov je svoju huligansku karijeru krunisao u Đenovi, što je Srbiju na kraju koštalo učešća na Evropskom prvenstvu. I pored ovakve biografije i podebelog policijskog dosijea, kada su novinari kontaktirali sa njegovom majkom i ljudima iz komšiluka, dobijali su samo reči hvale za ovog nabildovanog Zvezdinog navijača!

2024 © - Vesti online