Ponedeljak 28.10.2013.
23:40
Beta

LDP tražio ujedinjenje, DS koaliciju

Sastanak lidera LDP-a i DS-a
 

Prema Betinim izvorima, lider LDP Čedomir Jovanović insistirao je da LDP i DS formiraju jednu stranku, obrazlažući da bi tako maksimalno bili iskorišćeni potencijali tih stranaka i njihovih pristalica za ostvarivanje suštinskih promena u Srbiji, kao i da koalicija dve stranke ne bi bio dovoljan odgovor.

Korać: DS i LDP neće se ujediniti

Predsednik Socijaldemokratske
unije (SDU) i potpredsednik Skupštine Srbije Žarko Korać ocenio je da sastanak predstavnika Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije upućuje više na jačanje njihove
saradnje u Skupštini, nego na njihovo ujedinjenje. Korać koji je u u poslaničkom klubu LDP, rekao je za Radio-televiziju Vojvodine da je saradnja "liberala i demokrata"
važna za jačanje opozicije i za glasače stranaka iz opozicije, koji
su demoralisani. "Bio bih veoma iznenađen ukoliko bi ovo rezultiralo ujedinjenjem dve
stranke. Mislim da to nije realno, niti je to cilj. Poenta je u saradnji koju birači ovih stranaka očekuju", ocenio je Korać u emisiji "Jedan na jedan". On je kazao da su birači "proevropske opozicije" demoralisani zbog kampanje koju vlast vodi protiv DS i nekih drugih partija opozicije, i podsetio da je metode kriminalizacije opozicije koristio i Slobodan Milošević.

 

Vođstvo DS je, međutim, predlagalo da dve stranke sklope koaliciju i tako izađu na predstojeće lokalne izbore u beogradskoj opštini Voždovac, a potom i na izbore za Skupštinu Beograda, preneli su nezvanično učesnici sastanka.

Lideri DS i LDP Dragan Đilas i Čedomir Jovanović zatražili su nakon sastanka da vlast raspiše vanredne parlamentarne izbore i prekine progon političkih protivnika. Nakon sastanka u sedištu LDP u Beogradu, Jovanović i Đilas su se u obraćanju novinarima složili da je aktuelna vlada dostigla svoj maksimum postizanjem briselskog sporazuma, i da nije u stanju da sprovede teške ekonomske reforme koje su potrebne Srbiji.

Na pitanje novinara nakon sastanka da li saradnja sa DS-om vodi ka stvaranju jedne partije, Čedomir Jovanović je rekao da ne bi imao ništa protiv da LDP i DS naprave jednu stranku, ako to odluče njihovi članovi.

Lider DS Đilas rekao je da će u naredna dva meseca šef poslaničkog kluba DS-a Borislav Stefanović i funkcioner LDP-a Bojan Đurić dogovoriti konkretne mere u saradnji dve stranke.

Đilas je rekao da DS i LDP imaju iste stavove o evropskim integracijama Srbije, potrebi da se što pre primeni briselski sporazum i da se sprovedu reforme, ali je dodao da to ne znači automatski stvaranje nove stranke.

"Ako očekujete da ćemo za 15 dana izaći i reći 'imamo novu stranku' - to neće biti slučaj", rekao je Đilas govoreći o saradnji sa LDP-om.

2024 © - Vesti online