Utorak 29.10.2013.
08:00
Vestionline

Punićemo smartfon svojom energijom

I ovo će uskoro biti moguće - naša energija pravo u telefon
 

Najveći problem s kojim se suočavaju korisnici uređaja s ekranom osetljivim na dodir je relativno kratko trajanje baterije. Po pravilu, što je ekran veći to baterija kraće traje. I dok neki pametni telefoni i tableti mogu da izdrže i ceo dan bez punjenja, drugima je to vreme skraćeno na nekoliko sati.

Zato ne iznenađuje što je koncept kineskog dizajnera Čin Po Caja pobudio veliku pažnju. Ovaj Kinez je osmislio koncept "Enerdži tača" (energetski dodir) - zaštitne folije za ekran koja bi ujedno služila i kao punjač baterije uređaja koristeći električnu energiju ljudskog tela.

Kako je objasnio u svom konceptu, radi se o posebnoj foliji koja bi se poput zaštitne folije zalepila na ekran i pomoću mikro USB-a spojila sa samim uređajem.

"Providni sloj preuzimao bi energiju koja je proizvedena kretanjem prsta po ekranu i pretvarao ju u električnu energiju. To bi, s jedne strane, povećalo životni vek baterije na mobilnim uređajima, ali i doprinelo očuvanju okoline zbog štednje električne energije", istakao je Čin Po u svom objašnjenu koncepta.

Ideja da desetak minuta igranja "kendi kraša" ili "engri birdsa" na pametnom telefonu može da napuni bateriju dovoljno za još jedan telefonski poziv oduševila je mnoge.

Ali, kako se radi samo o konceptu, moraćemo da pričekamo dok neko ideju ne pokuša da sprovede u delo. S obzirom na to koliko je pametnih telefona i tableta na svetu i koliko će ih biti u budućnosti, energetski dodir ima veliki potencijal.

2024 © - Vesti online