Petak 30.10.2009.
15:29 >> 15:54h
Tanjug

Slučaj gripa: Škole ostaju otvorene

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević

Milosavljević je novinarima, u Institutu za majku i dete, prilikom obilaska dečka iz Paraćina obolelog od virusa H1N1, rekao da su zdravstvene službe pripremljene da reaguju na svakom nivou na odgovarajući način, a da su i prosvetne vlasti takođe pripremljene za to.

Paraćin

U paraćinskom Zdravstvenom centru, na dečjem odeljenju, zbrinuto je još sedmoro dece sa povišenom temperaturom za koje se sumnja da su obolela od novog gripa H1N1.

Ministar zdravlja je podsetio da za sada nijedna škola u Srbiji nije zatvorena osim Vojne gimnazije, koja je, kako je naveo, zbog specifičnosti rada i internatskog smeštaja donela takvu odluku.

Milosavljević je poručio roditeljima da je, ukoliko se kod dece pojave respiratorne tegobe, najbolje da dete ostane u kući i ne ide u školu, a da onda kontaktiraju zdravstvene vlasti kako bi se donela odluka o tome kako će se dete lečiti.

On je podsetio da zdravstveni sistem u Srbiji za sada raspolaže dovoljnim brojem aparata na intenzivnim negama i reagensima, lekovima i potrošnim materijalom za lečenje pacijenata od gripa H1 N1. To je, dodao je, dovoljno za sadašnju epidemiološku situaciju, ali ne znači da se neće biti novih nabavki.

Ministar je ranije ukazao da su u Srbiji potvrđena 153 slučaja obolelih od novog gripa, istakavši da svaka škola i zajednica u Srbiji treba da se ponaša kao da je virus već prisutan. To podrazumeva mere opreza koje se sastoje o higijeni i smanjenom direktnom kontaktu da bi se unapred sprečilo širenje infekcije.

Izjava Tomice Milosavljevića (FoNet)

2024 © - Vesti online